Trainwreck – en övning i agilitet
Agila metoder fungerar inte bara inom IT utan kan också hjälpa organisationer att bli mer lättrörliga, flexibla och kundanpassade. Med utgångspunkt från de lärdomar, principer och metoder som utvecklats inom IT kring agilitet så kan dessa översättas till och användas även inom andra verksamheter såsom HR, försäljning, Ekonomi, etc. I simuleringen Trainwreck får du som deltagare möjlighet att själv uppleva nyttan av att anamma agila principer och metoder.
Detta lär du dig
I simuleringen jobbar ni för bolaget ”Trainwreck” vars verksamhet går ut på att transportera olika typer av gods via tåg. Bolaget har bestämt sig för att utveckla sin verksamhet med nya tågtyper, ny bansträckning och en helt ny kundbas. För att nå framgång måste bolaget konstruera nya tåg och vagnar. Projektet drivs parallellt med linjeverksamheten och ni som team måste balansera ert arbete för att både leverera på de nya affärsmålen samtidigt som den dagliga verksamheten ska fortsätta.
Med utgångspunkt för agila principer för teambaserat arbete, visualisering, flöde och verktygsstöd såsom Kanban kommer teamet själva att utveckla bättre och bättre leverans. Samtidigt som man lär sig verktygen så kommer också den praktiska nyttan att bli tydlig. Med utgångspunkt från dessa lärdomar så kan ni som organisation bättre förstå vilka förändringar ni behöver göra för att bli mer agila i er verksamhet.
Och, ni får bygga en massa roligt lego också.


För vem
Trainwreck riktar sig mot dig som jobbar som linjechef/ledare eller verksamhetsutvecklare i en organisation som vill bli mer agila och lättrörliga men som inte jobbar inom IT.
Längd och omfattning
Workshopen/simuleringen är 2 timmar lång och passar för grupper mellan 4 och 10 personer. För större grupper kan flera parallella simuleringar genomföras. Workshopen kan bara levereras på plats/analogt.
Dessa workshops levereras inte som öppna kurser utan är endast företagsinterna.
Pris
12 000 per tillfälle. För större grupper eller flera tillfällen utgår anpassad prislista efter överenskommelse.
”På bara 2 timmar fick jag alla de obehagliga insikterna om hur vi borde jobba men inte gör. Ett agilt arbetssätt blir en framgång när vi har verksamhetens engagemang och närhet till både dagligt arbete och projekt/sprintar. Övningen trainwreck gjorde det tydligt att det går använda agila metoder och principer även i verksamheten vilket stärker hela organisationens agila förmågor.”
”Den viktigaste lärdomen för mig är att man ibland måste stanna upp och tänka på vad man faktiskt prioriterar. Det är många som är duktiga på agila processer i teorin, men när de sätts i praktik kan det vara svårt att fånga upp vad man faktiskt gör fel och man förblindas snabbt i den dagliga verksamheten. Högt tempo, fast med fel saker, upplevs likväl som högt tempo.”
”Workshopen Trainwreck påvisar jobbutmaningar mellan projekt/agilt/teamarbete med förvaltning/linjearbeten bra tycker jag. Kul, med högt tempo och snabba findings/lärdomar.
Den leder snabbt till diskussioner kring olika metoder om vad som funkar/inte funkar för olika team/arbetskonstellationer och hur det kan lösas på bästa sätt.”
”Jag ger övningen 6 av 6 i betyg, det var superskoj. Min viktigaste lärdom var att gruppen får ett bättre resultat om vi jobbar tillsammans med uppgifterna. Dels fördelas kunskap men det är också lättare att bolla idéer och skapa gemenskap”.
Tågkonduktörer

Torbjörn Dahlström
Torbjörn är senior agil/lean coach med bakgrund som ledare inom IT.

Jeffrey Schmitz
Jeff är senior agil coach med bakgrund som ledare inom IT.

Martin Comstedt
Martin är senior agil coach med bakgrund som utvecklare, scrum master och produktägare.

Sofia Sundström
Sofia har sedan 2008 jobbat med Agila metoder i flera olika roller och arbetar idag som Agil coach.
Intresseanmälan Trainwreck
Varför kurs hos oss?

Onlineanpassat
Leveransmetoden för utbildningar blir allt viktigare, särskilt med hänsyn till pandemier och arbete hemifrån. Med hänsyn till detta anpassar vi självklart alla våra utbildningar och workshops till digitala- och IRL-format.

Helst inga PPT
Vi väljer att, så långt det går, hellre rita på blädderblock och diskutera med kursdeltagarna. Även våra kursdeltagare tycker om detta upplägg, eftersom vi ofta får feedback just på hur skönt det är att slippa powerpoint-karaoke och att fokusera på vad som sägs istället för att läsa innantill.

Vi ❤️ utbildning
Utbildningsmomentet är något som vi gärna inkluderar som en del av våra konsultuppdrag även utanför kursverksamheten. Det har därmed lett till att vi har samlat på oss lång erfarenhet kring kunskapsspridning i både det stora och det lilla.

Erfarenhet
Vi har lång erfarenhet av förändringsledning, produktledning och transformationer - både med och utan etablerade ramverk. Det leder till att vi inte bara pratar om ämnet - vi tar både exempel och praktiska åsikter med oss in i utbildningen!

Många kurser
Onbird har utbildat många människor i många ämnen under årens lopp. Detta innebär att vi varje år räknar in ett hundratal utbildningstillfällen!
Kurstillfället är bara början
Det är lätt att en kurs bara blir en rolig grej som vi gör vid ett tillfälle och att omvandlingen av kursinnehåll till praktik på jobbet blir knepigare än tänkt. Det där vill vi på Onbird motverka. Vi bokar in ett frivilligt onlinemöte för kursdeltagarna några veckor efter kurstillfället. Vid detta möte diskuterar och reflekterar deltagarna kring kursen. Vilka kunskaper har kommit mer väl till pass än andra? Och hur har man gjort rent praktiskt för att ta sig dit? Förutom att våra deltagare uppskattar detta så utvecklar det förstås även våra egna kursleveranser. Mötet ingår i kursavgiften.


Om Onbird
Onbird bildades 2006. Nu som då betraktar vi IT som en strategisk tillgång för verksamheten och vi vill bidra till en framtid där denna tillgång betraktas och nyttjas med optimism och glädje. I vårt arbete tar vi roller som ledare, coach och pedagog i syfte att skapa ett bättre flöde av värde genom IT. När vi är riktigt duktiga på det vi gör hjälper vi verksamheter att nå sina mål och snabbare anpassa sig till nya förutsättningar.
Vårt arbete omfattar kunskapsområden såsom flödeseffektivitet/Lean, agilitet, Devops, ITIL/IT Service Management samt projektledning. Våra tjänster består av verksamhetsutveckling, coachning, operativ och strategisk ledning, processoptimering, förändringsledning, workshops och utbildningar.
Företagets anställda har förutom praktisk erfarenhet från chefs- och linjebefattningar inom IT-organisationer även certifiering inom ovanstående kunskaps- och tjänsteområden. De representerar både praktisk och teoretisk erfarenhet, med god förmåga att utveckla och driva kundorienterade IT-organisationer.