AGILE
Att arbeta Agilt (eng. “Agile” – “lättrörligt”) har vuxit mycket som koncept under senare år. Det Agila tankesättet ser i huvudsak på att leverera små förändringar ofta och genom att utvärdera dessa små förändringar kan vi lära oss huruvida vi är på rätt spår eller ej.
Det Agila tankesättet följer inte processen kring deadlines på samma sätt som traditionella processer. Samtidigt strävar det efter att minimera risk samt producera en bättre anpassad slutprodukt på kortare tid.
Ett Agilt förhållningssätt påverkar inte bara själva arbetsgruppen utan också alla intressenter, exempelvis ledare och kunder. Därmed är det av stor vikt att även dessa grupper har en klar bild av vad det innebär att arbeta Agilt.
För att införa dessa principer i praktiken finns flera metodologier och ramverk som implementerar de Agila principerna till din hjälp. Några exempel på sådana ramverk är Scrum, Kanban, eXtreme Programming (XP) och DevOps. Vidare finns det även tydliga beröringspunkter och arv från andra ramverk och tankesätt, såsom Lean och ITIL (där den senaste versionen av ITIL faktiskt i sin tur har kikat en hel del på de Agila principerna).
Det Agila arbetssättet fokuserar bland annat på
- Främjande av regelbunden kommunikation på alla nivåer.
- Flyttande av beslutsmandat längre ut i organisationen till roller “mitt i utvecklingen”, såsom produktägare, processmästare (exempelvis Scrum Masters) för att snabba upp beslutsvägarna.
- Insikten att det är oerhört svårt att förutsäga vad som gör en framgångsrik slutprodukt innan arbetet ens är påbörjat.
- Inkluderande och iterativt arbete med utvärdering i varje steg är nödvändigt för en bra slutprodukt.
- att förändringar i grundidén inte bara accepteras utan är välkommet genom hela processen.
Varför Agile?
Agile har sina rötter inom IT och det faller sig naturligt, då Agila tankesätt särskilt kommer till sin rätt där arbetet rör sig i det komplexa området (kort sagt, där utfallet eller storleken av en uppgift inte är helt förutsägbar). Den traditionella tanken med fasta projektbudgetar och deadlines har visat sig svår i en värld där vi inte på förhand vet hur väl vår initiala tanke stämmer med verkligheten. Att då stänga in både pengar, tid och resurser i något vi inte vet tillräckligt om är riskfyllt.
Just IT-världen lämpar sig dessutom särskilt väl för att kunna jobba i korta iterationer med snabb utvärdering, eftersom mjukvara i sin natur går att uppdatera snabbt och enkelt. Dessutom innebär en Agil kultur en förflyttning av mandat och kommunikation till den del av organisationen som är bäst lämpad att ta beslut snabbt – snarare än att basera det på lön och chefsroll. Detta leder till snabbare och säkrare leveranser med högre kvalitet. Och inte minst: Slutprodukten kommer ofta närmare det kunden faktiskt vill ha; kundvärdet.
Kom igång med Agile
Det första steget för att komma igång med sitt Agila arbete är att vara tydlig i vilket problem man faktiskt vill lösa. Om det handlar om att sänka kostnader finns det troligtvis lättare sätt att lösa det, som att minska sitt konsultberoende eller personalmängd (med acceptans för vilka konsekvenser det kan leda till). Däremot är Agila metoder ett bra verktyg för att lösa problem med för långa leveranstider, ojämn kvalitet i leveranser eller för tydligare riskhantering. Här är det viktigt att nämna att Agila metoder enbart är verktyg och inte målet i sig. Har organisationen som mål med sin förändring att “bli Agil”, så bör man ta en runda till med sin problemställning.
Nästa steg handlar om att fundera kring om organisationen passar för Agilt arbete. Eftersom en stor del av Agila metoder handlar om samarbete, helst i fysisk närhet, är exempelvis andelen outsourcing i organisationen en intressant faktor.
Sist men inte minst handlar det om att skapa självstyrande team med väl definierade produkter, produktägare med tydliga mandat samt en kultur där fokus ligger på att i ett gemensamt ansvar tillfredsställa kund och kundvärdet, snarare än att tillfredsställa en enskilt ansvarig högre upp i sin egen organisation. En klassisk tröskel som organisationen måste över är just att mandatet skall flyttas längre ut och decentraliseras. Här ligger ett stort ansvar på styrningen, hur den görs och framför allt hur den inte görs.
UTBILDNINGAR AGILE
KURS

Agile för alla
Endags-kurs som kombinerar hälften teori och hälften simuleringspraktik. Detta för att ge en kunskapsgrund som deltagarna nyttjar och sedan repeterar praktiskt redan samma dag. För alla verksamhetsroller.
KURS

Certifierad Produktägare
KURS

Leading SAFe 5.0
WORKSHOP

Produktägarforum, erfarenhetsutbyte för agila produktägare
AFFÄRSSIMULERING

Birdville – utveckla färdigheter i Agile/Scrum
Ett simuleringsspel där ni tränas på agil förändring genom byggnationen av en fiktiv stad. Bland annat hanteras utmaningar såsom kravfångst, planering och estimering, styrning av leveranser, gruppdynamik samt hantering av kundförväntningar.
AFFÄRSSIMULERING

MarsLander – en simulering i Agile Service Management
Simuleringen MarsLander är en dynamisk gruppövning som kombinerar process- och stabilitetsbehov med snabb förändring. MarsLander-teamet har till uppgift att utveckla sina agila Service Managementförmågor genom att landa på en främmande, röd planet.
AFFÄRSSIMULERING

The Challenge of Egypt - Agil projektledning
TEAMUTVECKLING

Teamutveckling – The 5 Dysfunctions of a Team
En ledningsgrupp som inte fungerar väl tillsammans innebär alltid svårigheter för den omgivande organisationen att uppnå sina mål och affärsresultat. På Onbird har vi lång erfarenhet av att utveckla ledningsteam för att skapa bättre kommunikation, fokus och framförallt affärsresultat genom vårt teamutvecklingsprogram.
BLOGGPOSTER OM AGILE
100% SAFe på Onbird!
Välkommen tillbaka efter sommaren! På Onbird har vi varvat semester med förkovran och vi kan nu stolt meddela att 100% av Onbirds konsulter är certifierade SPC:er för SAFe version 5! Fler och fler företag som kommit en bit på väg i sin Agila resa kommer till...
The Five Ideals of the Unicorn Project
As a central figure in DevOps and IT improvement, Gene Kim has been involved in studying high-performing technology organizations during the past two decades. His book “The Phoenix Project” (2013) is a fictional account of an IT organization struggling to survive...
Dags för kick-off? Ta med dig detta.
Vi på Onbird jobbar ofta i workshops och på olika kick-offer med olika organisationer. Genom åren har vi haft grupper inom offentlig såväl som privat sektor – små grupper på bara en knapp handfull personer till över 250 stycken på en gång. Från den erfarenheten har...
Agile Bullshit
Varför är det amerikanska försvarsdepartementet på krigsstigen mot vad de kallar Agile Bullshit? Och hur ska de bekämpa det? Häng med och gräv i det hela!Under hösten 2018 släppte en kommitté under det amerikanska försvarsdepartementet ett dokument med den talande...
Agile service management
Agile Service Management is a new framework that combines Agile with IT Service Management and ITIL for IT-operations organizations. But why would Agile as a framework built for development teams and product development fit an IT-operations organization? Or is it...
Why should non-dev teams work in iterations?
You know it just a bit too well – working in infrastructure (or anywhere else considered "non-dev") is spending a lot of your time handling incidents and putting out small fires here and there. In between that, you need to update and upgrade both software and...
Agil förändring tack vare skrivmaskin
Jag träffade en av våra kunder idag där vi diskuterade utmaningen med förändringstakten inom IT. “Det går fortare och fortare – ibland behöver mitt leveransteam bromsa in. För annars blir det så många fel…” kommenterade han. Då skrattade jag och utmanade lite med...
Agil Produktägare – Rollen och personen
”Det är produktägaren som driver produkten framåt, som ser till att den hela tiden genererar värde och som ser till att man väljer rätt väg framåt. Produktägaren lever, andas och talar för sin produkt. Produktägarens ansvar och mandat är oinskränkta och besluten...
Kanban och Visual Management
I de flesta fall finns det på din arbetsplats någon form av system som hanterar vad som ska göras och när. Dessa finns ofta tillgängliga när som helst så länge du har en dator till hands och det är ju bra. Ändå är det ett vanligt problem att den överblickande...
LADDA HEM

Produktägarguiden

Agila cykeln
