IT – en outnyttjad resurs i strävan efter affärsvärde

av | mar 6, 2025 | AGILE, DEVOPS, FLÖDE

Trots teknikens avgörande roll i affärsstrategier förblir IT och verksamheten ofta dåligt samordnade. Detta leder till att IT:s fulla potential som strategisk partner inte utnyttjas fullt ut.

I många organisationer betraktas IT fortfarande som en stödjande funktion snarare än en drivkraft för nytänkande och affärsutveckling. Brist på samarbete, gemensamma mål och enhetliga strategier skapar ineffektivitet. Konsekvensen blir längre beslutsvägar och en minskad förmåga att snabbt anpassa sig till kundbehov och marknadsförändringar.

Värdeskapande genom samverkan

Begreppet ”Willingness-to-Pay” (WTP) beskriver det högsta pris en kund är beredd att betala för en produkt eller tjänst. Genom att optimera kostnadseffektivitet och strategiskt leverera värde kan företag öka sin WTP och därmed sin konkurrenskraft. När IT och affärsverksamheten samarbetar blir IT en pådrivande funktion för tillväxt snarare än enbart en teknisk supportfunktion. Vi behöver involvera IT i hela processen. 

legobitar onbird

Från stödfunktion till strategisk affärspartner – CIO:ns roll

För att IT ska bli en strategisk drivkraft krävs att CIO:er och IT-ledare arbetar proaktivt och integrerar IT i affärsstrategin. Genom att säkerställa samverkan mellan IT och verksamheten skapas större kundvärde, effektivitet och konkurrenskraft. Men hur kan du som CIO eller IT-ledare konkret bidra till denna utveckling?

Gemensam planering och affärsspråk

  • IT och verksamheten bör utveckla lösningar tillsammans och kommunicera i termer av affärsvärde.

  • Delta tidigt i strategidiskussioner och visa hur IT kan stödja verksamhetsmålen.

  • Koppla IT-investeringar till mätbara resultat såsom ökad kundnöjdhet, intäkter och effektivitet.

  • Skapa tvärfunktionella styrgrupper där IT och verksamheten gemensamt prioriterar initiativ.

När IT integreras i affärsutvecklingen omvandlas deras roll från att ses som en kostnadspost till att bli en nyckelspelare för nyutveckling och tillväxt.

Header Onbird

 Mätvärden inom IT – skapar de tillväxt eller begränsningar?

Många IT-avdelningar utvärderas utifrån mätvärden som begränsar deras förmåga att bidra till nya tankesätt, affärsutveckling och långsiktigt värdeskapande.

Kostnadsfokus istället för affärsvärde

  • IT betraktas ofta som en kostnadspost, där budgeten hålls inom en fast procentandel av företagets omsättning.

  • Investeringar riktas primärt mot kostnadsbesparingar snarare än att identifiera nya affärsmöjligheter.

Balansen mellan kortsiktiga och långsiktiga mål

När organisationer har ett ensidigt fokus på snabba resultat kan det stå i konflikt med IT-avdelningens behov av hållbar och strategisk utveckling. Det är därför så viktigt att både IT och verksamheten får göra sin röst hörd igenom hela processen. 

Genom att använda mätvärden som speglar både effektivitet och affärsnytta kan organisationer maximera IT:s potential och skapa verkligt affärsvärde.

Gemensamma strategier för samarbete och tillväxt

Att skapa partnerskap mellan IT och verksamheten kräver att CIO:er och ledare utvecklar strategier som integrerar tekniska initiativ med affärsmålen. Detta säkerställer att prioriteringar ligger i linje med organisationens mål och att tekniken används som en drivkraft för att nå dit. Genom att utnyttja IT:s datainsikter kan företag fatta bättre beslut och accelerera tillväxten.

Workshop - Utvärdera flödeshinder i din organisation

I vår workshop får du handfasta tips, en checklista för åtgärder och kunskapen du behöver för att signifikant förbättra din organisations ledtider.

Kulturell transformation

För att bygga en organisation som främjar ett iterativt och tvärfunktionellt arbetssätt krävs en kulturell förändring. IT och verksamheten måste se sig som delar av samma team och ta ett gemensamt ansvar för resultatet. Företag som implementerar detta framgångsrikt kan införa gemensamma KPI:er som både IT och affär följer upp tillsammans. Detta skapar en datadriven kultur där verksamheten drar nytta av IT och samarbetet stärks på alla nivåer.

Ett iterativt arbetssätt är särskilt användbara vid denna förändring. Genom att arbeta i korta, repetativa cykler kan IT och verksamheten snabbt anpassa sig till förändringar och löpande utvärdera sina framsteg.

Ytterligare åtgärder för att stärka samarbetet: 

  • Retrospektiv: Håll retrospektiv som inkluderar både IT- och affärsteam för att identifiera samarbetshinder och möjligheter.

  • Datadelning: Skapa plattformar där både IT och verksamheten får tillgång till och analyserar data för bättre beslutsfattande.

  • Utbildning: Genomför utbildningar där IT lär sig mer om affärsmål och verksamheten får insikt i IT-möjligheter.

  • Kundcentrering: Arbeta med kundresor och värdekedjeanalyser för att stärka kundvärdet genom samarbete mellan IT och affär.

Utmaningar med iterativ kontra traditionell planering

Att arbeta iterativt kan skapa spänningar i organisationer där verksamheten arbetar traditionellt med långa cykler. Ett exempel är när ett agilt IT-team försöker leverera värde snabbt och iterativt, medan verksamheten vill ha en detaljerad plan för hela året. Detta kan leda till frustration och missförstånd.

För att hantera denna utmaning är det viktigt att utbilda verksamheten om de fördelar som det iterativa arbetssättet innebär. Visualiseringsverktyg såsom roadmaps kan hjälpa till att kombinera långsiktiga mål med kortsiktiga leveranser. Kvartalsplaneringar där verksamheten och IT samverkar kan också minska klyftan mellan långsiktiga strategier och agila leveranser.

Slutsats

Vare sig en organisation arbetar iterativt eller inte är en gemensam strategi och ett starkt samarbete mellan IT och verksamheten avgörande för att nå framgång. Detta kräver ett inkluderande ledarskap där både IT och affärsledare aktivt bygger en gemensam kultur präglad av samarbete, delat ansvar och tillit.

Agila organisationer har fördelar såsom flexibilitet och ett nära samarbete mellan IT och verksamhet, vilket möjliggör snabb anpassning till förändring. Medan mer traditionella organisationer kan dra nytta av tydliga strukturer och långsiktig planering, men riskerar samtidigt att IT och verksamhet blir organisatoriskt och strategiskt separerade. Oavsett arbetssätt är det avgörande att främja samverkan, dela ansvar och se IT som en strategisk tillgång snarare än enbart en stödjande funktion.

 

Författare
Karin Bjurn

"Vad ska vi göra?" det är en fråga som vi ofta möts av och som vi tillsammans med våra kunder hittar svaret på. Genom inspirerande och lärorika möten identifierar vi utmaningar och skapar framdrift. Med min bakgrund inom bland annat Lean, SAFe, Scrum, DevOps och ITSM har jag en bred portfölj och många verktyg att ta till. Läs mer om Karin

Kostnadsfri rådgivning

Vill du prata med oss för en kostnadsfri rådgivningssession kring era behov/utmaningar? Kontakta oss genom formuläret nedan!

Share This