Övningar för kickoff och teambuilding

Fyra nyttiga och roliga övningar för corona-kickout, kickoff och teambuilding. Alla övningar är affärssimuleringar speciellt utformade för att på ett roligt och utmanande sätt öva realistiska scenarion, dock under nya och ovana omständigheter.

Efter att ha spenderat lång tid med distribuerat arbete ser vi nu ljuset i tunneln. I och med återkomsten till kontoret är det också dags att ta ett gemensamt omtag på dels hur vi jobbat tidigare, men också hur vi vill jobba framöver. Här nedan har vi samlat några av våra mest populära övningar och simuleringar för kickoff och teambuilding. För vad är bättre än att lära och ha kul samtidigt?

Vissa övningar kan du göra på egen hand eller med vår hjälp, vilket som passar dig bäst!

Process Pizza - Övning i Kanban och Lean

Process Pizza är simuleringen där du får både baka stans godaste pizza men också på ett lekfullt och lärorikt sätt lära dig principerna för ”visual management” och Kanban enligt Lean. Pizzabutikens mål är att producera god pizza åt så många betalande kunder som möjligt.  Produktionen har ett fåtal regler (ingredienser, ordning) och även några inbyggda flaskhalsar (varför är ugnen så långsam?!). Klarar ni utmaningen och bemästrar Lean i praktiken samtidigt som ni säkrar företagets lönsamhet? När pizzorna väl är bakade, analyserar vi processen, identifierar waste och jämför det med vår IT-vardag för att se var vi har waste där. Detta är en kort, rolig och instensiv övning som passar perfekt som kickoff in i kontorslivet!

Mer om Process Pizza >

Simuleringens lärdomar

Vill du få en bättre förståelse för hur Kanban fungerar i praktiken? Är du nyfiken på Lean men vill ha ett enkelt sätt att utvärdera om det fungerar för er? Har ni redan påbörjat er Lean-resa och vill bli bättre på att identifiera waste i er IT-leverans? Vill du förstå de centrala begreppen inom Lean och hur de tillämpas i praktiken på en IT-leverans? Vill du lära dig identifiera flaskhalsar i processer och organisationer?

Tidsåtgång

Räkna cirka 2,5 timme inklusive wasteanalysen i er egen IT-verksamhet.

Medium

FYSISKT

Denna pizza bakas bäst i fysisk form, med alla deltagare närvarande på samma ställe.

Antal deltagare

Minimum fyra deltagare. Blir gruppen fler än nio personer så delar vi upp och kör parallella restauranger, och 50-100 personer skapar en fantastisk konkurrens och energi!

Birdville - den agila staden

Deltagarna tränar på agil förändring genom byggnationen av en fiktiv stad. I simuleringen har vi en visonär borgmästare som ser framför sig en stad som ska locka massor med invånare. Visionerna är inte alltid så tydliga, tidplanen tajt och behoven att omedelbart generera intäkter till borgmästarens byggbudget är stora. Ert team ska ta på sig ansvaret att med stöd av agila metoder snabbt börja bygga och produktionssätta byggnader, gator, torg, parker och alla andra galna idéer som borgmästaren vill ha realiserat.

Mer om Birdville >

Simuleringens lärdomar

Önskar du lära dig mer om Agile och Scrum? Har ni problem med sena leveranser och otydliga beställningar på it-leveranser? Önskar ni skapa medvetenhet och förståelse för agil metodik hos beställare och leverantör? Vill ni bli bättre på sprintplanering, estimering och kravfångst? Vill ni utveckla era förmågor till ständiga förbättringar i mjukvaruutveckling? Behöver ni utveckla en bättre dialog med besvärliga kunder? Eller vill ni bara få en välbehövlig brush-up i de agila metoderna och tankesätten? Birdville är en fullspäckad övning som täcker in allt ovan!

Tidsåtgång

Räkna med cirka tre timmar oavsett gruppstorlek.

Medium

FYSISKT

Byggandet av staden Birdville görs bäst fysiskt, där alla deltagare kan bygga och utvärdera.

Antal deltagare

Minst fyra deltagare men därefter skalbart till egentligen hur många ni vill. Vid större grupper delar vi upp staden i flera stadsområden med varsin egen kravställare/borgmästare.

Vill du ha något ännu enklare?

En av våra mest populära övningar är ”Marshmallow challenge”. Övningen är ett utmärkt sätt att träna på gruppdynamik, utveckla problemlösningsförmågor såväl som kreativitet och innovation. ”Marshmallow Challenge” kan du dessutom genomföra helt själv med hjälp av våra enkla instruktioner. Perfekt för både kickoff eller som snabb teamövning mellan andra aktiviteter.

Vi behöver bättre synk med vår servicedesk!

Skräddarsydd kunskapsintro eller certifierande utbildning 

Förändring kräver ständig påfyllnad av kunskap och vi på Onbird har ett flertal erbjudanden kring förändringsledning, DevOps, Agile, Lean och ITIL. En timmes introduktion, en kickoff workshop eller flera dagar med certifiering kan erbjudas. Vi lovar energi i varje lärotimme och får ständig uppskattning för vår interaktivitet, icke-PowerPoint-poisoning samt livlig diskussion som uppstår.

Ett populärt område för kickoff just nu är skräddarsydda workshops kring servicedesk med potentiella ämnen:

  • Hur skapar vi snabbare flöde av ärenden?
  • Incident och Problem management i samspel – går det?
  • Hur att mäta och reducera ärendetiden?

Om inte servicedesk lockar, så syr vi ihop workshop för ert problemområde. Naturligtvis med valet att göra detta online eller fysiskt, baserat på ert önskemål.  Läs mer om våra utbildningar och se även vårt kunskapscenter där ni kan fylla på i egen takt.

Länkar till vårt kunskapscenter: – AGILE – DEVOPS – ITIL/ITSM – LEAN IT

onbird-scrum-card-game-sprint

1-2-3 Sprint! – Öva roller och aktiviteter i en agil sprint.

1, 2, 3, Sprint! är en workshop som ger grundläggande kunskap i att arbeta iterativt enligt Scrum. Övningen är uppdelad i tre block varav det första fokuserar på teori. Vi pratar roller i Scrum och vad det innebär att arbeta i en sprint? I block två blir deltagarna inkastade i spelet Scrum card game där de på ett verklighetstroget sätt får praktisera ny kunskap. Sist men inte minst summerar teamen sina lärdomar och får med sig en rad verktyg att använda i det dagliga arbetet. Vi kan rekommendera den här övningen online!

Mer om 1, 2, 3, Sprint!

Simuleringens lärdomar

Vill du får en bättre förståelse för vad tjänstekonceptet innebär? Behöver du få kontroll på vilka kärnprocesser en IT-organisation måste ha på plats för sin tjänsteleverans? Vill du utveckla bättre kontroll på dialogen med kunden i prioriteringen av IT-utveckling och IT-drift? Behöver du få gehör i organisationen för att utveckla bättre mätbarhet och processer i det dagliga arbetet? Vill du skapa bättre insikt hos dina beställare varför de ska vara med och prioritera hela tjänsteleveransen, inte bara nyutveckling?

Tidsåtgång

Räkna cirka 3-3,5 timme beroende på gruppstorlek. Heldagsvariant finns för utökat fokus på kunddialog, reflektion och förbättring.

Medium

ONLINE eller FYSISKT

Denna övning går lika bra att göra såväl samlade i ett rum som digitalt.

Antal deltagare

Simuleringen riktar sig till grupper om 6-14 individer. Större grupper kör vi med parallella grupper.

Offertförfrågan

Fyll i formuläret så återkommer vi för en 15 min avstämning för att ta reda på om övningen passar er. Ger den det resultatet ni är ute efter och har vi möjlighet att leverera den när ni önskar. Alla övningar kan anpassas utifrån era förutsättningar och mål. Efter samtalet återkommer vi med ev offert.

Share This