Teknisk skuld – kostnaden som blockerar affärsmässig flexibilitet
Teknisk skuld är inte bara en IT-fråga – det är en strategisk och ekonomisk risk som kan bromsa hela din verksamhets framgång.
I en värld där digitalisering är avgörande för konkurrenskraft och innovation, står många CIO:er och IT-strateger inför samma utmaning: teknisk skuld. Den dolda kostnaden som uppstår när gamla system, kortsiktiga beslut och otillräckligt underhåll staplas på varandra. Ofta sker detta för att snabbt möta deadlines eller hålla kostnader nere på kort sikt. Men över tid förvandlas detta till en växande börda som blockerar vår affärs- och verksamhetsmässiga flexibilitet i en värld som förändras snabbare än någonsin tidigare.
Inte BARA en IT-fråga
Teknisk skuld slår ofta hårt mot IT-organisationer men det är inte bara en IT-fråga. Den tekniska skuld som varje organisation byggt upp påverkar hela organisationens förmåga att anpassa sig till nya affärsbehov, svara på marknadsförändringar och leverera värde till kunder. Ju längre den ignoreras, desto högre blir kostnaden – både i tid, pengar och förlorade möjligheter. Typiskt genererar den flera olika problem såsom:
- Fördröjda projekt och förlängda ledtider i leveranser från IT till verksamhet.
- Hindrar innovation och snabb anpassning av verksamhetsprocesser.
- Ökad risk för driftsstopp, tekniska sårbarheter och säkerhetsincidenter.
- Eskalerande kostnader för underhåll och support.

Varför uppstår teknisk skuld?
Teknisk skuld uppstår inte över en natt utan är summan av ett antal tidigare beslut, quickfixes och workarounds vi gjort historiskt. Det är också teknik och plattformar som tidigare varit goda lösningar men som inte längre motsvarar våra behov. Typiskt bakomliggande, och samverkande, skäl för dessa beslut kan vara:
- Snabba lösningar för att möta deadlines: Beslut som prioriterar kortsiktig leverans framför hållbarhet.
- Brist på regelbundet underhåll: Föråldrade system som inte uppdateras i takt med verksamhetens behov.
- Ansvarsmässig uppdelning mellan verksamhet och IT: Där IT får uppdraget att sköta drift och underhåll helt frikopplat från verksamheten med resultatet att deras behov hela tiden går före.
- Budgetrestriktioner och kortsiktiga kostnadsbesparingar: Investeringar skjuts upp i tron att det sparar pengar, medan kostnaden i själva verket växer.
Hur påverkas din verksamhet?
Icke hanterad teknisk har främst långsiktigt negativa effekter. Kanske är det också därför den tekniska skulden ofta inte får den uppmärksamhet och fokus den behöver. Amazons CTO konstaterade en gång att ”när mina team inte lägger minst 20% av sin tid på att hantera/eliminera teknisk skuldå så sover jag inte på nätterna. Sannolikt finns det inte en nivå som alla bör upprätthålla men erfarenhetsmässigt träffar jag många fler kunder som klagar på sitt berg av teknisk skuld än kunder som inte gör det. Teknisk skuld påverkar typiskt negativt på flera sätt bland annat:
- Längre Ledtider och Minskad Produktivitet:
Föråldrade system och ineffektiva processer gör att nya funktioner och produkter tar längre tid att lansera. Detta hämmar konkurrenskraft, driver upp kostnader och skapar förseningar och problem i leveranser. - Högre Drift- och Underhållskostnader:
Att underhålla gamla system blir dyrare över tid, samtidigt som risken för driftstopp och fel ökar. Komplexiteten i IT-landskapet ökar och beroendet till unik individuell kompetens likaså. Gamla lösningar saknar ofta relevant dokumentation och/eller är ouppdaterad. - Eskalerande säkerhetsrisker:
Utdaterade system är en säkerhetsrisk. En enda incident kan kosta miljoner i förlorade intäkter och skadat förtroende. Sårbarheterna ökar och riskerna med dem. - Hindrad Innovation och Flexibilitet:
Kanske viktigast av allt, teknisk skuld gör det svårt att anpassa sig snabbt till nya affärsbehov och marknadsförändringar. Risken att missa möjligheter är visserligen stor, men än större är risken att tappa existerande kunder och affärer som ställer nya krav är än större.
Ta kontroll över din tekniska skuld idag
Teknisk skuld är inte ett problem som löser sig självt. Det kräver medvetenhet, strategi och rätt verktyg. Genom att ladda ner vårt whitepaper får du den kunskap du behöver för att börja arbeta proaktivt och framtidssäkra din organisation.
Din guide till att minska teknisk skuld
För att adressera dessa utmaningar behöver du en strukturerad och strategisk approach. Vårt exklusiva whitepaper ger dig:
- Praktiska steg för att identifiera och minska teknisk kuld
- Konkreta checklistor
- Nyckeltal och mätmetoder för att följa utveckling
- Strategiska insikter för CIO:er och IT-strateger

Om Onbird
Onbird bildades 2006. Nu som då betraktar vi IT som en strategisk tillgång för verksamheten och vi vill bidra till en framtid där denna tillgång betraktas och nyttjas med optimism och glädje. I vårt arbete tar vi roller som ledare, coach och pedagog i syfte att skapa ett bättre flöde av värde genom IT. När vi är riktigt duktiga på det vi gör hjälper vi verksamheter att nå sina mål och snabbare anpassa sig till nya förutsättningar.
Vårt arbete omfattar kunskapsområden såsom flödeseffektivitet/Lean, agilitet, Devops, ITIL/IT Service Management samt projektledning. Våra tjänster består av verksamhetsutveckling, coachning, operativ och strategisk ledning, processoptimering, förändringsledning, workshops och utbildningar.
Företagets anställda har förutom praktisk erfarenhet från chefs- och linjebefattningar inom IT-organisationer även certifiering inom ovanstående kunskaps- och tjänsteområden. De representerar både praktisk och teoretisk erfarenhet, med god förmåga att utveckla och driva kundorienterade IT-organisationer.