Kartläggning av värdeflöden
Vet du hur värdeflödet ser ut i din organisation?
I många organisationer råder ett slags vardagsblindhet när det kommer till hur värde faktiskt skapas och levereras. Man vet ungefär hur saker går till, men när man frågar fem personer hur en viss process fungerar får man sju olika svar. Det är inte bara en kul observation – det är en affärsrisk.
Organisationer är vanligen organiserade utifrån att hantera sin personal. Det skapar en siloeffekt och silooptimering medan organisationens värdeflöden går över silos. Utan en samsyn och tydlig bild av hur flödena ser ut blir det svårt att:
- Prioritera rätt insatser
- Identifiera flaskhalsar
- Skapa förståelse mellan team
- Mäta och förbättra det som faktiskt gör skillnad

Värdeflödeskartläggning skapar en visuell samsyn
Value Stream Mapping (VSM), är en metod för att kartlägga hur värde flödar från behov till leverans. Den hjälper team och ledare att:
- Visualisera processens steg
- Identifiera onödiga väntetider eller annan typ av waste
- Skapa samsyn kring hur det ser ut i verkligheten
Ibland är det klokt att börja med en ännu enklare metod. Då kommer SIPOC in i bilden och kan ge en snabb helikoptersyn. SIPOC står för Supplier, Input, Process, Output, Customer och ger en enkel överblick av processen från start till slut. SIPOC passar extra bra för ledningsgrupper, processteam eller tvärfunktionella forum som vill förstå vad som händer innan man gräver i hur.
Vad är värdet av att kartlägga och optimera sina flöden?
Först och främst: förståelse. Förståelse för hur organisationen fungerar, hur värde faktiskt uppstår och vilka vägar som krävs för att ta sig dit. För det andra: större möjligheter att över huvud taget kunna påverka och förbättra de utmaningar vi har i nuläget. Andra områden som påverkas:
Affärsresultat
- Snabbare time-to-market/TTM och leveranser till kund kommer sannolikt att generera nöjdare kunder.
- Bättre kvalitet från start? Snabbare leveranser innebär att det även går snabbare att fixa fel och få ut till kund.
- Processerna blir snabbare genom minimerade avbrott, minskade resurser, minimering av onödigt arbete och minskad lagerkostnad i form av t.ex. kod som ej är produktionssatt.
Strategisk anpassningsförmåga
- Högre grad av marknadsanpassning och vi minskar risken att bli omsprungna av konkurrenter.
- Bättre förutsättningar att skala upp vår verksamhet. Att skala på ineffektiva flöden är svårare och skapar högre belastning.
- Mer tid för innovation. Vi kan frigöra tid och resurser, snabbt iterera och justera nya idéer.
Relevanta och datadrivna beslut
- Med flöden som går att mäta och analysera kan vi identifiera förbättringsområden, utifrån det fattar vi mer grundade beslut om att t.ex. omfördela resurser eller kompetens.
- Vi kan få realtidsdata och -analys för snabbare och bättre beslut. Vi tittar på insikter istället för antaganden, ett exempel är A/B-testning.
Medarbetarnöjdhet
Det är få medarbetare som trivs i en arbetsmiljö med avbrutna, långsamma och otydliga flöden. Ett tydligt och bra flöde skapar sannolikt gladare team, mindre friktion och mer engagerade medarbetare.
Att göra en värdeflödeskartläggning (VSM)
Börja med att göra en SIPOC för en viktig process inom er organisation. Ladda ned och ta hjälp av vår SIPOC-guide om så behövs. Ta 45 minuter tillsammans med nyckelpersoner och rita upp vem som levererar input, vad ni behöver för att starta, vilka steg sker, vad blir outputen och vem är er kund. Därefter kan ni bygga vidare med en mer detaljerad värdeflödeskartläggning för att hitta flaskhalsar och förbättringsmöjligheter.
Vi hjälper dig!
Vill du ha stöd i att facilitera en SIPOC eller VSM med ditt team? Hör av dig så hjälper vi dig i gång!
- Här kan du läsa mer vår Cykelbutik, en 2-timmarsövning i värdeflödeskartläggning med modellen SIPOC.
- För att få mer kunskap och förståelse för vad som möjliggör och stoppar flöde, reflektera och insikter i förbättringar kopplad till Din organisation erbjuder vi även en heldag.
- Vill du hålla en egen workshop för att identifiera ett flöde kan du ta hjälp av vår faciliteringsguide.