Produktägarforum, erfarenhetsutbyte för agila produktägare
Den Agila Produktägarrollen är en komplex och svårdefinierad roll i många organisationer. Onbirds Produktägarforum ger dig en möjlighet att träffa andra produktägare från skilda branscher för att tillsammans diskutera vilka utmaningar, frustrationer, insikter och frågeställningar du möter i vardagen. Detta ger dig lärdomar som du kan ta med er i dig dagliga arbetet.

Forumet riktar sig till
Forumet är till för dig som är Produktägare (Product Owner) eller som de facto gör det som en Produktägare förväntas göra, även om du inte har den rollen på papperet. Vi försöker utgå från aktuella frågeställningar i vår verklighet och hitta gemensamma problem och lösningar. Tanken är att du ska få konkreta verktyg och idéer att omsätta i din vardag.
- Regelbundna träffar ca varannan vecka
- Kostnadsfritt – du binder inte upp dig på någonting
- Erfarenhetsutbyte och diskussion med andra deltagare och en coach från Onbird
- Diskussionerna bygger på ämnen och teman som är aktuella för gruppen
Vad får jag som deltagare?
Som deltagare i Onbird Produktägarforum får du tillgång till ett nätverk av andra produktägare i nästan alla andra branscher. Dessutom är du välkommen in i forumets diskussiongrupp online.
Onbirds Produktägarforum är kostnadsfritt och vi har full förståelse för att man inte kan vara med varje gång. Inga förberedelser eller instudering krävs, men vi ser gärna att alla medlemmar är delaktiga och öppna i diskussionen, såklart inom gränsen för eventuell sekretess.
Exempel på diskussioner
- Hur ser mandatfördelningen ut i min organisation?
- Hur värderar vi vår produkts och vår rolls framgång?
- Hur arbetar vi kring produktvision?
- Hur arbetar vi med feedback för produktvärde?
- Prioritering
- Vilka krav kan vi som PO ställa på vårt team?
- Checklista för Produktägare
- Föredragningar i specifika och intressanta ämnen av deltagarna själva, exempelvis Event Storming
ANMÄLAN PRODUKTÄGARFORUM
Varför ett produktägarforum?
Agila filosofier finns idag representerade i någon form i de flesta IT-organisationer.
Införandet av Agila team, tillhörande coacher och ceremonier från den Agila cykeln innebär en ganska stor förändring för organisationen. Dessa delar får av naturliga skäl en del fokus i transformationen mot ett Agilt arbetssätt.
Produktägarrollen är däremot lite mer svårdefinierad. I en Agil kontext är produktägaren central och en stor del av både mandat och kontext snurrar kring denne. Detta faller tyvärr i många fall bort i transformationen, vilket leder till att produktägaren riskerar att bli en utförarroll utan det mandat och ansvar som krävs för att rollen ska komma till sin rätt.
I många fall är varken organisationen eller produktägaren själv helt säkra på vilket mandat som ska ligga var (och varför det ska vara så). När detta saknas, försvinner fördelen med snabba och lokala beslut, något som är en viktig del för att hävstångseffekten av Agila metoder ska komma till sin rätt. För att organisationen ska kunna utvecklas åt rätt håll behövs här både verktyg och kunskap, inte minst hos Produktägaren själv.
Onbirds PO-forum har som grundtanke att vi tillsammans definierar och utvecklar produktägarrollen. Genom att diskutera kring mandatfrågor och rollbeskrivningar i olika organisationer och branscher kan vi förtydliga vad det innebär att vara PO i en Agil organisation. Den kunskapen och de verktygen tar vi med oss tillbaka och skapar en omedelbar förbättring i vår vardag.
Diskussionerna utgår dels från de frågeställningar deltagarna tar med sig in, dels från fördefinierade ämnen från gång till gång. Deltagande i Onbirds PO-forum är kostnadsfritt och innebär inte att du binder upp dig för något.

Gratis e-bok om Agilt produktägarskap
Ladda hem vår kostnadsfria e-bok “Produktägaren – vem, varför och hur”. Här förklaras på ett enkelt sätt Produktägarens roll i en Agil kontext.

Om Onbird
Onbird bildades 2006. Nu som då betraktar vi IT som en strategisk tillgång för verksamheten och vi vill bidra till en framtid där denna tillgång betraktas och nyttjas med optimism och glädje. I vårt arbete tar vi roller som ledare, coach och pedagog i syfte att skapa ett bättre flöde av värde genom IT. När vi är riktigt duktiga på det vi gör hjälper vi verksamheter att nå sina mål och snabbare anpassa sig till nya förutsättningar.
Vårt arbete omfattar kunskapsområden såsom flödeseffektivitet/Lean, agilitet, Devops, ITIL/IT Service Management samt projektledning. Våra tjänster består av verksamhetsutveckling, coachning, operativ och strategisk ledning, processoptimering, förändringsledning, workshops och utbildningar.
Företagets anställda har förutom praktisk erfarenhet från chefs- och linjebefattningar inom IT-organisationer även certifiering inom ovanstående kunskaps- och tjänsteområden. De representerar både praktisk och teoretisk erfarenhet, med god förmåga att utveckla och driva kundorienterade IT-organisationer.