Introduktion till agila arbetssätt
Endagskurs som ger dig en introduktion till agila arbetssätt, det vill säga hur vi tänker och praktiserar lättrörlighet. Kursen passar för dig som är:
- teammedlem och ska förstå och utföra de agila ceremonierna
- teammedlem som på ett eller annat sätt behöver förhålla dig till att organisationen arbetar agilt
Kommande kurstillfälle
- Kontakta oss

Efter "Introduktion till agila arbetssätt" kommer du..

Endagskurs som ger dig en introduktion till agila arbetssätt, det vill säga hur vi tänker och praktiserar lättrörlighet. Kursen kombinerar hälften teori och hälften simuleringspraktik för att ge en kunskapsgrund som deltagarna nyttjar och repeterar praktiskt redan samma dag. En grundläggande kurs utan förkunskapskrav som riktar sig därmed till samtliga roller inom en organisation som är på väg in i eller redan är inne i en agil förändring.
Lärare

Torbjörn Dahlström
Senior agil/lean coach med bakgrund som ledare inom IT.

Jeffrey Schmitz
Senior agil coach med bakgrund som ledare inom IT.

Martin Comstedt
Senior agil coach med bakgrund som utvecklare, scrum master och produktägare.

Nathalie Heisner
Agil IT-projektledare med bakgrund inom produktutveckling.

Ladda ner vår populära e-bok
Agil produktägare
I en värld där begrepp som ”Agil”, ”Iterativ”, ”Retrospektiv” och ”MVP” kastas omkring med självklarhet kan det vara skönt att få lite kött på benen för åtminstone de generella begreppen. Vi siktar på att ge er exakt det, kött på benen, med vår produktägarguide!
Ladda ner vår populära e-bok
Agil produktägare
I en värld där begrepp som ”Agil”, ”Iterativ”, ”Retrospektiv” och ”MVP” kastas omkring med självklarhet kan det vara skönt att få lite kött på benen för åtminstone de generella begreppen. Vi siktar på att ge er exakt det, kött på benen, med vår produktägarguide!
Varför kurs hos oss?

Onlineanpassat
Leveransmetoden för utbildningar blir allt viktigare, särskilt med hänsyn till pandemier och arbete hemifrån. Med hänsyn till detta anpassar vi självklart alla våra utbildningar och workshops till digitala- och IRL-format.

Helst inga PPT
Vi väljer att, så långt det går, hellre rita på blädderblock och diskutera med kursdeltagarna. Även våra kursdeltagare tycker om detta upplägg, eftersom vi ofta får feedback just på hur skönt det är att slippa powerpoint-karaoke och att fokusera på vad som sägs istället för att läsa innantill.

Vi ❤️ utbildning
Utbildningsmomentet är något som vi gärna inkluderar som en del av våra konsultuppdrag även utanför kursverksamheten. Det har därmed lett till att vi har samlat på oss lång erfarenhet kring kunskapsspridning i både det stora och det lilla.

Erfarenhet
Vi har lång erfarenhet av förändringsledning, produktledning och transformationer - både med och utan etablerade ramverk. Det leder till att vi inte bara pratar om ämnet - vi tar både exempel och praktiska åsikter med oss in i utbildningen!

Många kurser
Onbird har utbildat många människor i många ämnen under årens lopp. Detta innebär att vi varje år räknar in ett hundratal utbildningstillfällen!
Kurstillfället är bara början
Det är lätt att en kurs bara blir en rolig grej som vi gör vid ett tillfälle och att omvandlingen av kursinnehåll till praktik på jobbet blir knepigare än tänkt. Det där vill vi på Onbird motverka. Vi bokar in ett frivilligt onlinemöte för kursdeltagarna några veckor efter kurstillfället. Vid detta möte diskuterar och reflekterar deltagarna kring kursen. Vilka kunskaper har kommit mer väl till pass än andra? Och hur har man gjort rent praktiskt för att ta sig dit? Förutom att våra deltagare uppskattar detta så utvecklar det förstås även våra egna kursleveranser. Mötet ingår i kursavgiften.

Gör en platsförfrågan
Kursen hålls online eller IRL (detaljer nedan) i centrala Stockholm.

Mer om kursen
Kursens innehåll
Intro till agila arbetssätt är uppdelad i tre delar. Första delen behandlar historik och motivation till agilitet, såsom komplexitetsteori, det agila manifestet, iterativt arbete och hur en praktisk agil cykel ser ut. Vi kommer förstås också prata om roller och ansvar, dagligt arbete och flöde av arbete in och ut ur teamet med hjälp av User Stories, visual management/kanbantavlor och hur vi på bästa sätt planerar dessa.
Nästa steg är en praktisk övning, där vi under några intensiva sprintar sätter våra kunskaper på prov. Det fina med denna del är att vi dels kommer att trilla i några fallgropar i en säker miljö och att vi dels blir tvungna att redan på ett tidigt stadium ställa oss frågan ”varför” kring både syfte och arbetssätt.
I det sista steget knyter vi ihop det vi lärt oss under dagen genom att i dialog konkretisera vägen framåt.
Observera att detta inte är kurs i enbart Scrum, utan med fokus på hela organisationens roll i det agila tankesättet!
Mer om för vem
Individer och organisationer som behöver inkludera det agila förhållningssättet i hela sin organisation. Oftast börjar denna resa hos just IT-utveckling, men för att få genomslag behöver även övriga delar av organisationen få förståelse och vokabulär för vad Agil förändring innebär och kunskap för att kunna förhålla sig själv och sitt arbete till den lättrörlighet som agila förhållningssätt erbjuder.
Det Agila tankesättet har de senaste 10 åren vuxit enormt och blivit en av de filosofier som organisationer nyttjar mer och mer. Tankesättet tar sitt avstamp i mjukvaruutveckling, men att utveckla iterativt, inkrementellt och utforskande går att applicera överallt! I Intro till agila arbetssätt får du som deltagare, oavsett yrkesroll, verktyg och kunskap att leda snabbare och mer stabil förändring i din organisation.
Kursinformation
Kursen är en heldag från kl 9-17 och hålls både IRL respektive Online (se specifika kurstillfällen oven).
Kursmaterial och fika/lunch ingår. Kursen hålls på svenska om inte annat anges. Kursen innefattar ej certifiering. Anmälan är bindande. För företagsintern rekommenderas minst 5 personer för utbildningen.

Om Onbird
Onbird bildades 2006. Nu som då betraktar vi IT som en strategisk tillgång för verksamheten och vi vill bidra till en framtid där denna tillgång betraktas och nyttjas med optimism och glädje. I vårt arbete tar vi roller som ledare, coach och pedagog i syfte att skapa ett bättre flöde av värde genom IT. När vi är riktigt duktiga på det vi gör hjälper vi verksamheter att nå sina mål och snabbare anpassa sig till nya förutsättningar.
Vårt arbete omfattar kunskapsområden såsom flödeseffektivitet/Lean, agilitet, Devops, ITIL/IT Service Management samt projektledning. Våra tjänster består av verksamhetsutveckling, coachning, operativ och strategisk ledning, processoptimering, förändringsledning, workshops och utbildningar.
Företagets anställda har förutom praktisk erfarenhet från chefs- och linjebefattningar inom IT-organisationer även certifiering inom ovanstående kunskaps- och tjänsteområden. De representerar både praktisk och teoretisk erfarenhet, med god förmåga att utveckla och driva kundorienterade IT-organisationer.