Agil förändring tack vare skrivmaskin

av | apr 8, 2019 | AGILE

Jag träffade en av våra kunder idag där vi diskuterade utmaningen med förändringstakten inom IT. “Det går fortare och fortare – ibland behöver mitt leveransteam bromsa in. För annars blir det så många fel…” kommenterade han. Då skrattade jag och utmanade lite med tanken om att lära sig tangentbordet. (Schysst nog så hörde han också till åldersgruppen som lärde sig skriva på skrivmaskin och inte PC.)

Skriv så fort du kan och strunta i fel

Kommer ni också ihåg “typing class”? När man en gång hade lärt sig tangenterna och fingerplacering började man skriva “The quick brown fox jumps over the lazy dog.”* Om och om igen. Och en stor del av tiden lade vi fokus på takt. Öka takten, skriv fortare. Skriv så fort du kan och strunta i fel!

Varför? Jo, för meningen var att vi skulle lära oss att skriva fortare. Inte räckte det med 10-20 ord – vi skulle upp över 50, 60, även 70 ord per minut. Genom att öka takten så utvecklade vi vår förmåga. Fingrarna rörde sig fortare och fortare och felen minskade över tid med repetition. (Och de felen som kvarstod kunde vi rätta med lite tippex?)

Vad har detta med förändringstakt inom IT att göra? Våra kunder kräver mer och snabbare förändring av oss för varje dag. För att lära oss möta kravet tror jag att vi ibland måste öka takten. Förändra så fort du kan och strunta i fel! Utveckla förändringsförmågan genom att utmana den. Inte räcker det med 10-20 förändringar – vi ska upp över 50, 60, även 70 per release/sprint/cykel…

Och vad kan tänkas hända när vi gasar på?

  • Vi får upp styrfart – för långsamt funkar inte alls
  • Vi intensifierar vårt fokus på det som är viktigt (och sorterar bort det oviktiga)
  • Vi bygger upp förändringsmuskler genom att använda dem
  • Hur fort skriver du?** Skriv så fort du kan och strunta i fel?

 Testa din hastighet

Utmana mig i att skriva fort, Som ni ser nedan är jag en Octopus, inte illa även om jag har tappat lite tempo och precision sedan high school. Här kan du själv testa din hastighet.

*Mitt ursprung är USA och modersmål är engelska. 

GRATIS E-BOK OM AGILT PRODUKTÄGARSKAP

Kund och kravställare inom Agile kallas ofta för Produktägare.  Vad är det för roll?  Vi har skrivit mer omfattande om Produktägaren i Agile och Scrum. Ladda gärna hem e-boken “Produktägaren – vem, varför och hur?” Gratis!

Författare
Jeffrey Schmitz

Arbete med förändringsledning och ledarskapsutveckling tycker jag är roligt och viktigt. Det bästa jag vet är att bidra till en "a-ha-upplevelse". Favvo-verktyg är färgpennor och ett blädderblock för att driva kreativa workshops. Certifieringslistan innehåller en blandning av ITIL, Agile/Scrum/SAFe, Lean IT, DevOps m.m. Läs mer om Jeffrey

Kostnadsfri rådgivning

Vill du prata med oss för en kostnadsfri rådgivningssession kring era behov/utmaningar? Kontakta oss genom formuläret nedan!

Share This