Birdbrev feb 2021

av | feb 16, 2021 | NYHETER

Vi breddar vårt kursutbud – Leading SAFe

Intresset av att kunna skala sin agila förändring växer i snabb takt även hos större och mer traditionella organisationer. Därför har ett flertal ramverk för skalad agilitet vuxit fram. Främst bland dem är SAFe – Scaled Agile Framework. Martin och Nathalie har skrivit en introduktion till SAFe i vår senaste bloggpost.

Onbird har ett flertal Leading SAFe-kurser på gång under vinter-vår 2021. Kursen levereras online och vi bildar grupperna nu – läs mer och anmäl dig här.

Agile manifesto firar 20 år

I år fyller det Agila manifestet 20 år och trots alla dessa år på nacken så håller dessa agila principer fortfarande god kvalité tack vare sin pragmatiska logik. Agilitet hjälper oss med snabbare och bättre förändring och vi ser fler och fler företag som applicerar agilitet inom många förändringsområden (ej bara mjukvara) med fantastiska resultat! Tänk vad mycket som har hänt dessa 20 år, man kittlas av att tänka på var vi hade varit utan det?

Behöver du läsa upp dig på agilitet? Här är Martins inlägg om ämnet.

Eller anmäl dig till Agile för alla, en introduktion i agila grunder. Kursen är en dag och passar för alla roller och organisationer.

Agile för alla, introduktionskurs

Ny uppdatering av Scrumguiden

November 2020 publicerades den senaste versionen av Scrumguiden och vi påfåglar välkomnar dessa förändringar som bland annat förtydligar och betonar att scrumteamet inte har ett subteam (development team) inom sig genom att förändra tituleringen till enbart – Developer. Scrumguiden är trots allt sig lik och inga stora förändringar har skett, det är små finjusteringar som förtydligar Scrum och dess värden/principer.

Här är några bloggposter från scrum.org som beskriver förändringarna:

Words that changed

What has been removed

Introducing the product goal

Commitments

Vi välkomnar en ny påfågel till Onbird!

Nathalie är diplomerad IT-projektledare och har under många år varit verksam primärt inom telekombranschen där hon skapat djupa erfarenheter utifrån de flesta av en stor organisations områden. I sin tidigare roll har hon sysslat med bland annat agila arbetsmetoder, produktutveckling, traditionell projektledning och affärsutveckling.

På Onbird kommer hon förstärka vår konsultverksamhet och bland annat arbeta med verksamhetsutveckling, Agil-coachning/transformationer samt IT-projektledning.

Alla våra kurser är förstås distansanpassade

Med hänsyn till rådande COVID-19 pandemi har leveransmetoden blivit ännu viktigare och vi har anpassat våra utbildningar/workshops till digitala format. Det är viktigt för oss att fortsätta leverera samma kvalité med interaktivitet, visualisering och illustration även i digitala leveranser.

  • Bland våra virtuella metoder betonar vi på Onbird
  • Leverans i halvdags-paket åt gången (m.a.o. en 2-dagars utbildning sprids oftast över 4 halvdagar).
  • Gruppstorlek 6 – 12 deltagare.
  • Nyttjande av korta och långa breakout-övningar kring viktiga frågor.
  • En mix av ”analoga” och ”digitala” verktyg – vi ritar ofta och gärna fortfarande på ett blädderblock som syns tydligt i det virtuella rummet.
  • Hög energinivå med hjälp av dialog, välvalda pauser och vår egen energiska insats.

Slutligen är det fortfarande kunskap och förbättring, inte leveransformat, som är målet. Onbirds strävan är att förflytta leveranser sömlöst mellan fysiska och virtuella rum, med bibehållen pedagogik och maximalt resultat.

Torbjörns barndomsdröm har gått i uppfyllelse

Han var glad som en femåring när han äntligen fick klättra upp i hjullastaren och röja snö i kvarteret. Visst är vintern härlig!

Onbirds sida med resurser att ladda ner

Vi tror att hjälp till självhjälp är den bästa formen av stöd som kan ges. För det syftet så har vi samlat ett antal guider, mallar och verktyg på ett och samma ställe för att göra det enkelt. Besök gärna vår resurssida och se om det finns något där som kan hjälpa dig i ditt arbete.

Till nästa gång, stay safe!

/Nathalie, Jeff, Tobbe och Martin på Onbird

 

Julgåva till UNICEF

Julgåva till UNICEF

Birdbrev feb 2021 av ONBIRD | feb 16, 2021 | NYHETER Året 2022 har inte varit ett helt vanligt år. Både i omvärlden och i vårt eget land har det skett mycket som påverkar oss, i såväl de privata som professionella delarna av våra…

Tema kick-off

Tema kick-off

Birdbrev feb 2021 av ONBIRD | feb 16, 2021 | NYHETER Förberedelser är A och O Vi på Onbird jobbar ofta i workshops och på olika kick-offer med olika organisationer. Genom åren har vi haft grupper inom offentlig såväl som privat sektor – små…

Birdbrev juni 2022

Birdbrev juni 2022

Birdbrev feb 2021 av ONBIRD | feb 16, 2021 | NYHETER Snart är det sommarlov - men inte för alla! Vi på Onbird vill tacka alla våra kunder och härliga människor vi träffat, coachat, utbildat och lärt oss av under våren. Tyvärr har inte…

Författare
ONBIRD

Kostnadsfri rådgivning

Vill du prata med oss för en kostnadsfri rådgivningssession kring era behov/utmaningar? Kontakta oss genom formuläret nedan!

Share This