Fem snabba tips för kickoff med resultat

av | mar 23, 2018 | AGILE, DEVOPS, ITIL/ITSM, LEAN IT

Nog har vi alla deltagit i en och annan kickoff som har varit rolig för stunden men lämnat blygsam effekt då man återvänder till jobbet. Skojiga övningar, inspirerande tal eller gruppkramar har sin plats men låt inte dem rinna ut därefter. Här är fem snabba tips för en kickoff med resultat, baserat på våra erfarenheter. 

Fem snabba tips för kickoff med resultat

 • Syfte
  Var tydlig med vad kickoffen syftar till. Vill vi skapa bättre gruppdynamik, tydliggöra målbilden, bearbeta en svår fråga eller skaffa ny kunskap? Välj ett syfte och sikta in på det.
 • Det finns EJ i sjön
  Det vill säga, ta inte vilket kort som helst. Välj en aktivitet eller innehåll som passar ert syfte. (Var försiktig – personalen vet när man bara desperat väljer något!) Om än enkel, välj en talare eller aktivitet som har betydelse och förankring till deras vardag. Undvik vaga övningar som kanske är roliga men som inte ger en konkret nytta i vardagen.
 • Planera med deltagarna
  Ledningen måste inte skapa hela kickoffen. Fråga gruppen om vad och varför de vill komma bort. Eller varför inte ge dem uppgiften att planera och genomföra? Gruppen som är involverad i planen dissar sällan den efteråt.
 • Punktlistan som förändrar världen?
  Möjligen det svåraste att undvika, kom inte ut från kickoffen med 100 punkter som aldrig kommer att genomföras i vardagen. Anamma istället en attityd där förbättringar genomförs på en gång, vid kickoffen. Förbättringar måste inte sparas tills ni kommer hem – börja nu så får vi direkt kickback från kickoffen – varför vänta?
 • Komma bort måste inte skämma bort
  Övningen måste inte kosta skjortan, men det är bra att komma ifrån vardagens rutin. Byt kontor med ett partnerföretag/kund/leverantör för att se ett annat ställe, nyttja en uttänkt enklare lokal (park eller restaurang eller hotellkonferensrum) eller ta ett större steg och boka en av Sveriges fantastiska konferensgårdar.
Kickoffen har betydelse. Den ska ge effekt, både i gruppdynamik och gärna i ett positivt bidrag till vardagens arbete. Passa på att börja er planering nu och hör av er med era egna tankar, lärdomar eller frågor till oss så hjälper vi gärna till.

Roliga och lärande övningar för kickoff och teambuildning

Övningarna är utformade att ge realistiska utmaningar för deltagare på ett både roligt och lärande sätt.

Nedbrytning av arbete - hur?

Nedbrytning av arbete - hur?

Fem snabba tips för kickoff med resultat av Torbjörn Dahlström | mar 23, 2018 | AGILE, DEVOPS, ITIL/ITSM, LEAN IT Inledning När vi på Onbird ombeds hjälpa en kund med struktur för planeringsarbete, så är det ofta i själva verket steget innan - nedbrytningen…

CIO-utmaningar 2024

CIO-utmaningar 2024

Fem snabba tips för kickoff med resultat av Torbjörn Dahlström | mar 23, 2018 | AGILE, DEVOPS, ITIL/ITSM, LEAN IT I takt med att den digitala transformationen accelererar, blir IT alltmer kritiskt för företagens framgång. Trots detta finner sig CIO:er och IT-avdelningar ofta på…

Författare
Torbjörn Dahlström

Jag har en idé om att vi kan bättre. Vi kan få ut mer värde av våra IT-initiativ. Vi kan korta ledtider i leveranser. Vi kan knyta verksamhet och IT närmare. Och vi kan samtidigt få nöjdare och mer motiverade medarbetare på köpet. Läs mer om Torbjörn

Kostnadsfri rådgivning

Vill du prata med oss för en kostnadsfri rådgivningssession kring era behov/utmaningar? Kontakta oss genom formuläret nedan!

Share This