Arbetslivet efter lockdown

av | aug 26, 2021 | NYHETER, Uncategorized

Covid-19-pandemin har för evigt förändrat vårt sätt att leva och arbeta. Maj-juni 2021 blickade Onbird framåt med hjälp av sina kunder.  Pandemin är inte över, och deltavarianten skapar ny osäkerhet.  Samtidigt syns fler och fler positiva tecken på en ny verklighet, nu till hösten 2021 samt framöver.

*** Uppdatering
Som bekant har Folkhälsomyndigheten beslutat för att ta bort de flesta restriktioner per den 29/9.
Enkätresultat nedan blir mer intressanta med hänsyn till det.  Låt oss nu vara glada och smarta tillsammans när vi återvänder till våra nya arbetsförhållanden!

Fler än 100 personer har besvarat fem frågor via en onlineenkät och gett oss lite insikter i hur de ser på (arbets)livet efter lockdown.  Tack till alla som svarade!  Nedan sammanfattar vi och kommenterar deras svar.

Pandemi och effektivitet

Första frågan tar temperaturen på effektivitet.  Hur har den påverkats av pandemins arbetsförhållanden?

pandemi och effektivitet

Generellt har svaren bekräftat en effektivitetshöjning – ett fåtal svarade mindre än tre-stjärnor, och 20% gav maximalt betyg: fem stjärnor. 

Mix av arbete hemma och på jobbet

Andra frågan riktades mot fördelning av tid hemma och kontoret när vi väl är åter till ”normala arbetsförhållanden”.

hemma eller kontoret

Framtidens mix är intressant.  Nästan 60% räknar med att arbeta 2-3 d/v hemifrån.  Knappt 80% säger samtidigt att de vill jobba 2d/v på kontoret.  Dessa beteenden kommer att påverka trafikmönster, efterfrågan på kontorsyta samt våra kommunikationsmönster (bl.a. del av gruppen i och del utanför rummet).  Med andra ord kommer vi fortsätta anpassa oss med nya mötesformer, samverkansmodeller och hur vi kommunicerar med varandra.

Bästa utbildningsmix – online eller IRL?

Tredje frågan handlade om mixen för optimal utbildning och inlärning.

utbildningsmix

Här ser vi också online-inflytandet.  Endast klassrums-utbildning (5%) verkar vara oss förbi, men endast online (9%) verkar inte heller vara grejen.  Så kallad ”blended learning” verkar vara framtiden. Nästan 50% ser gärna en 50-50 mix och hela 82% ser en mix av online-IRL som optimal.

Onbirds (gratis) Kunskapscenter

Söker du lite hjälp med definitioner, problemställningar eller nedladdningsbara verktyg?  Vårt kunskapscenter finns för dig – massor med nytta.  Följ nedan för Agile,
eller nyttja menyn ovan för att se mer om DevOps, ITIL och Lean IT.

Bästa tips/upplevelse av online-möten

Frågorna fyra och fem var fritextfrågor som har fått många roliga och intressanta svar.  Vi har grupperat sammanhängande svar för att kunna presentera helheten.

tips online

Mötesordning och reda bildas av svar såsom ”tydlig agenda/kallelse”, “håll tiderna” och “dokumentera beslut”.  Sådant gäller IRL också, intressant att det förblir viktigt online.

En Onbird-favorit, “kamera på” tar andra plats.  Några motiverar det med ”solidaritet”, andra vill säkerställa fokus (ej multitasking) och en påminde oss att ha ögon i kameran/på rätt skärm.  ”Enkelt men viktigt – resten funkar oftast bra då 😊”

Effektiv användning av tid är en hyllning till enklare att hitta tid med alla, inga restider och även möjligheten att kunna göra korta inspel i längre möten.  En programmerare  kommenterar ”…jag kan bara slå på mikrofonen och säga NU behöver jag hjälp!” 

Bra utrustning och bruk var en intressant samling av hur viktigt det är att mötestekniken fungerar. Kommentarerna hyllar bra headsets, kameror och här finns även en generell uppskattning för de många olika plattformarna för onlinesamarbete som existerar därute.  ”Att det utan tidigare erfarenhet har gått så bra som det gjort!” Det räcker inte dock bara att ha utrustning – flera har kommenterat att bra användning spelar roll – ”blurra bakgrunden”, ”använd handuppräckning”, ”stäng av stökigt bakgrundsljud” och såklart ”mute/unmute mikrofonen” har fått kommentarer.

Breakout sessions uppskattades av ett flertal, och såklart uppskattade folk ett geografiskt oberoende där alla kunde vara med. Slutligen uppskattades check-in och engagemangsövningar.  Det föreslogs quizzes, socialt snack och även aktivitetspauser för att röra sig (”Varför inte ha fem minuters gruppdiskussioner där alla måste gå runt bordet samtidigt som de pratar; eller hoppa jämfota eller vad det nu kan tänkas…”)

Det första jag kommer göra på arbetsplatsen är…

Fråga fem bekräftar arbetskulturens viktigaste ord och beteende…

första jag gör

Var skulle våra svenska arbetsplatser vara utan fika?  Utan tvekan totalt dominerande, nästan hälften av alla såg fram emot fika tillsammans.  Flera kommenterade hur de skulle parkera sig vid kaffeautomaten och prata med alla.  Och en saknade kvalitetskaffe från kontoret – ”Jag ska ta en myndighetskaffe från automaten!  Mmmmm!”

Övriga sociala uttryck tippar fika-kram-lunch-aw till nästan två-tredjedelar av vårt fokus efter lockdown.  Hinner vi jobba i höst?

Överraskande nog var många fokuserade på möblering (”se över planlösningen”) och flera verkade sakna sina skrivbord.  ”Jag ska pynta mitt skrivbord och höja det så jag kan stå igen.”

Anpassning till new normal finns framöver för många av oss.  Några insåg att online-möten ersätts med IRL-möten igen.  Några var lite krassare – ”Jag säger upp mig om arbetsgivaren inte är flexibel”.  Och några uttryckte en viss längtan och melankoli samtidigt – ”Jag kommer antagligen glömma bort vilket privilegium det är att träffa människor igen…”

Fortsättning följer?

Som bekant intar Folkhälsomyndigheten fortsatt aktsamhet i sitt råd till oss nu när hösten bringar skolstart och återkomst till vårt arbete.  Från våra kunder upplever vi en positiv försiktighet OCH ett behov av att arbeta vidare.  Efterfrågan på IT-tjänster och -kunskap förblir mycket hög, så vi på Onbird kavlar upp våra skjortärmar som före sommaren och levererar majoriteten av våra tjänster online.  Online kaffe har också sin charm (kontakta mig gärna, jag bjuder? 😊) och vi ser fram emot en närtid där IRL doseras in i högre grad.

Under tiden så väntar vi inte!  Vi har ett flertal online-specifika workshops som passar denna unika tid extra bra, och arbetar ständigt med er för att säkra bättre och bättre IT.  Kontakta oss gärna så berätta vi mera.

Tack igen till alla som bidrog till denna enkät!

Online eller IRL - alternativ finns!

Onbird erbjuder givande workshops, utbildningar och affärssimuleringar online och IRL! Läs mer genom att klicka nedan.

Nedbrytning av arbete - hur?

Nedbrytning av arbete - hur?

Arbetslivet efter lockdown av Jeffrey Schmitz | aug 26, 2021 | NYHETER, Uncategorized Inledning När vi på Onbird ombeds hjälpa en kund med struktur för planeringsarbete, så är det ofta i själva verket steget innan - nedbrytningen av arbetet - som är utmaningen. Ett…

CIO-utmaningar 2024

CIO-utmaningar 2024

Arbetslivet efter lockdown av Jeffrey Schmitz | aug 26, 2021 | NYHETER, Uncategorized I takt med att den digitala transformationen accelererar, blir IT alltmer kritiskt för företagens framgång. Trots detta finner sig CIO:er och IT-avdelningar ofta på efterkälken när det gäller deras deltagande i…

Författare
Jeffrey Schmitz

Arbete med förändringsledning och ledarskapsutveckling tycker jag är roligt och viktigt. Det bästa jag vet är att bidra till en "a-ha-upplevelse". Favvo-verktyg är färgpennor och ett blädderblock för att driva kreativa workshops. Certifieringslistan innehåller en blandning av ITIL, Agile/Scrum/SAFe, Lean IT, DevOps m.m. Läs mer om Jeffrey

Kostnadsfri rådgivning

Vill du prata med oss för en kostnadsfri rådgivningssession kring era behov/utmaningar? Kontakta oss genom formuläret nedan!

Share This