Lean IT Foundation

Genom god inblick och kunskap i Leans principer skaffar du dig ett försprång när det kommer till att förstå och implementera många andra ramverk och förhållningssätt. Lean IT Foundation lär dig Lean IT management-principer att leva och verka efter. Syftet är att vässa IT-organisationens leverans via ökad effektivitet samt maximerad kundnytta. Teori, övning och praktisk tillämpning varvas över fyra halvdagar. Certifiering i form av examinationsvoucher, du bokar själv tid när du är redo. Lean IT Foundation kräver inga förkunskaper.

Detta lär du dig

Lean IT lägger stor vikt vid förståelsen av hur värde flödar genom en organisation. I denna kurs lär du dig identifiera både flödet självt men också hur du hittar flaskhalsar och annat waste. Inom Lean hittar vi även många bra verktyg för både ledarskap såväl som för strategi och dessa får förstås också sin tid i kursen. Dessutom får du en fördjupad förståelse för betydelsen av Lean i användandet av andra moderna förhållningssätt, som Agile och DevOps.

För vem

Lean är grunden för flera av de nyare förhållningssätten, såsom Agile och DevOps. Denna kurs skapar en god grund för – och kompletterar – en agil förändring genom att även titta på hur hela flödet kan identifieras och optimeras. Kunskaper i Lean är nyttigt för samtliga som på något sätt befinner sig i en värdeström, vilket innebär de flesta.

Datum

Kontakta oss.

Pris

19 950 SEK (exkl moms)

Lärare

TobbeD-Onbird-Seniorkonsult

Torbjörn Dahlström

Onbird
Jeff Schmitz Onbird Seniorkonsult

Jeffrey Schmitz

Onbird
Martin Comstedt Onbird Seniorkonsult

Martin Comstedt

Onbird

Anmälan

Lean IT Foundation, kurs och certifiering. Pris 19 950 SEK (exkl moms) per deltagare.

Lean IT Association

Mer om kursen

Kursens innehåll

 •  Grundläggande förståelse för Lean som verksamhetsstrategi och tillämpningen av det inom IT.
 • Träning med hur att identifiera slöseri i organisation, leveranser och processer.
 • Kaizen-metodik via diagnos, förbättring och implementering.
 • Gruppövningar med fokus på hur ni applicerar Lean-IT i vardagen.
 • Lean IT:s samspel med andra ramverk såsom ITIL, Agile, Scrum, Project Management och PM3.
 • Strukturering av värdeskapande och icke-värdeskapande arbete.
 • Analysverktyg för att utvärdera organisationens intjänandeförmåga.
 • Lean IT Foundation Examination och Certifiering

Mer om för vem

Lean IT-ramverket lämpar sig i både mindre och stora IT-organisationer. Ytterligare är det ett utmärkt sätt att vidareutveckla ITIL/IT Service Management eller agilt– och DevOps-processarbete som pågår i organisationen.

Kursens primära fokus är maximerat kundvärde med minimerat slöseri. På så vis lämpar kunskapen sig på bred front inom IT, där ledare av förändring såsom lednings-, projekt- och utvecklingsresurser drar maximal nytta.

  Kursinformation Lean IT Foundation

  • Lean IT Foundation kursen består av 15 kurstimmar över fyra halvdagar (3,5h/tillfälle). Kurstillfällen sprider vi oftast över fyra förmiddagar och under två sammanhängande veckor.
  • Kursen inkluderar en Lean IT Foundation examinationsvoucher.  Du bokar tid för examination när du är redo efter kursen.
  • Pris 19.950 SEK (exkl moms) per deltagare. Kursmaterial och examination ingår.
  • Kursmaterial levereras digitalt före kurstillfället. Material och examination erbjuds på engelska – kursen levereras på svenska (om inte annat anges).
  • Då antalet platser är begränsat gäller först till kvarn samt att anmälan är bindande. Inga förkunskaper krävs.

  Onbirds utbildning i Lean IT var en fantastisk investering av min tid. Kursen gav inspiration, praktiskt stöd, nytta direkt i vardagen samt en massa Kaizen!

  Anna Wester

  Manager Business Development IT, LKAB

  Onbirds kursledare är erfarna Lean-coacher och får återkommande högsta poäng vid kursutvärderingar. De är ackrediterade av Lean IT Association (LITA) och APMG.
  Kursinnehåll är utformad av LITA med internationellt erkänd certifiering via APMG.

  Vår kursmetod

  Det här med att stå och läsa innantill från Powerpoint-slides är inte vår syn på pedagogik. Vi väljer att, så långt det  går, hellre rita på blädderblock och diskutera med kursdeltagarna. Vi vet att våra kursdeltagare tycker om detta upplägg. Vi får ofta feedback på hur mycket mer givande det är att slippa powerpoint-karaoke och att istället fokusera på att förstå och diskutera innehållet.

  Om Lean IT

  Lean IT är appliceringen av Lean-principerna på en IT-leverans som inte i första hand är baserad på systemtuveckling. Metoden har utvecklats för IT-organisationer och är väl integrerad med andra metoder inom IT såsom Agile, DevOps och ITIL. Med stöd av verktyg, principer och praxis från Lean IT kan IT-organisationer häva sin leverans till kortare ledtider, mindre waste och nöjdare kunder.

  Lean IT betonar ett nytt sätt att tänka på sin IT-leverans, grundad i fem nyckelprinciper:

  • Customer value – hjärtat i vår IT-leverans.
  • Value stream – processkedjan som i sin helhet levererar värde.
  • Flow – optimalt flöde med minimalt slöseri
  • Pull – fokus på efterfrågan (ej utbud).
  • Perfection – ständig förbättring.
  Share This