Certifiering
20 700 kr
1 tillfälle

Lean IT Foundation

Lean IT lägger stor vikt vid förståelsen av hur värde flödar genom en organisation. Kursen passar för dig som vill:

 • få utökade kunskaper i Lean som är grunden för flera av de nyare förhållningssätten, såsom Agile och DevOps
 • skapa en god grund för snabbare och säkrare värdeleverans genom att titta på hur hela flödet kan identifieras och optimeras

Efter "Lean IT Foundation" kommer du..

 • Kunna identifiera både flödet självt men också hur du hittar flaskhalsar och annat waste
 • Få många bra verktyg för både ledarskap såväl som för strategi och dessa får förstås också sin tid i kursen
 • Ha en fördjupad förståelse för betydelsen av Lean i användandet av andra moderna förhållningssätt, som Agile och DevOps

Genom god inblick och kunskap i Leans principer skaffar du dig ett försprång när det kommer till att förstå och implementera många andra ramverk och förhållningssätt. Lean IT Foundation lär dig Lean IT management-principer att leva och verka efter. Syftet är att vässa IT-organisationens leverans via ökad effektivitet samt maximerad kundnytta. Teori, övning och praktisk tillämpning varvas över fyra halvdagar. Certifiering i form av examinationsvoucher, du bokar själv tid när du är redo. Lean IT Foundation kräver inga förkunskaper.

”Onbirds utbildning i Lean IT var en fantastisk investering av min tid. Kursen gav inspiration och praktiskt stöd som jag har nyttjat direkt i vardagen. Dessutom har det inspirerat mig till vidarestudier i ämnet och en massa Kaizen!”

Anna Wester

Manager IT Business Development, LKAB

Lärare

TobbeD-Onbird-Seniorkonsult

Torbjörn Dahlström

Lean IT coach med bakgrund i det agila och som ledare inom IT.

Jeff Schmitz Onbird Seniorkonsult

Jeffrey Schmitz

Lean IT coach med bakgrund i det agila och som ledare inom IT.

Torbjörn Dahlström

Personal Torbjörn

Lean IT coach med bakgrund i det agila och som ledare inom IT.

Jeffrey Schmitz

Personal Jeff

Lean IT coach med bakgrund i det agila och som ledare inom IT.

Varför kurs hos oss?

legobitar onbird

Onlineanpassat

Leveransmetoden för utbildningar blir allt viktigare, särskilt med hänsyn till pandemier och arbete hemifrån. Med hänsyn till detta anpassar vi självklart alla våra utbildningar och workshops till digitala- och IRL-format.

no powerpoint

Helst inga PPT

Vi väljer att, så långt det går, hellre rita på blädderblock och diskutera med kursdeltagarna. Även våra kursdeltagare tycker om detta upplägg, eftersom vi ofta får feedback just på hur skönt det är att slippa powerpoint-karaoke och att fokusera på vad som sägs istället för att läsa innantill.

onbird-education

Vi ❤️ utbildning

Utbildningsmomentet är något som vi gärna inkluderar som en del av våra konsultuppdrag även utanför kursverksamheten. Det har därmed lett till att vi har samlat på oss lång erfarenhet kring kunskapsspridning i både det stora och det lilla.

get-to-work-onbird

Erfarenhet

Vi har lång erfarenhet av förändringsledning, produktledning och transformationer - både med och utan etablerade ramverk. Det leder till att vi inte bara pratar om ämnet - vi tar både exempel och praktiska åsikter med oss in i utbildningen!

grupp-onbird

Många kurser

Onbird har utbildat många människor i många ämnen under årens lopp. Detta innebär att vi varje år räknar in ett hundratal utbildningstillfällen!

Helst inga PPT

no powerpoint

Vi väljer att, så långt det går, hellre rita på blädderblock och diskutera med kursdeltagarna. Även våra kursdeltagare tycker om detta upplägg, eftersom vi ofta får feedback just på hur skönt det är att slippa powerpoint-karaoke och att fokusera på vad som sägs istället för att läsa innantill.

Onlineanpassat

legobitar onbird

I och med COVID-19:s intåg har leveransmetoden för utbildningar blivit allt viktigare och vi har därför självklart anpassat alla våra utbildningar och workshops till digitala format.

Vi ❤️ utbildning

Utbildningsmomentet är något som vi gärna inkluderar som en del av våra konsultuppdrag även utanför kursverksamheten. Det har lett till att vi har samlat på oss lång erfarenhet kring kunskapsspridning i både det stora och det lilla.

Erfarenhet

get-to-work-onbirdVi har lång erfarenhet av förändringsledning, produktledning och transformationer - både med och utan etablerade ramverk. Det gör att vi inte bara pratar om ämnet. Här tar vi både exempel och praktiska åsikter med oss in i utbildningen!

Många kurser

Hur sätter man ihop ett agilt team?Onbird har utbildat många människor i många ämnen under årens lopp. Varje år räknar vi in fler än 200 utbildningstillfällen!

Kurstillfället är bara början

Det är lätt att en kurs bara blir en rolig grej som vi gör vid ett tillfälle och att omvandlingen av kursinnehåll till praktik på jobbet blir knepigare än tänkt. Det där vill vi på Onbird motverka. Vi bokar in ett frivilligt onlinemöte för kursdeltagarna några veckor efter kurstillfället. Vid detta möte diskuterar och reflekterar deltagarna kring kursen. Vilka kunskaper har kommit mer väl till pass än andra? Och hur har man gjort rent praktiskt för att ta sig dit? Förutom att våra deltagare uppskattar detta så utvecklar det förstås även våra egna kursleveranser. Mötet ingår i kursavgiften.

riktning

Vanliga frågor

Vad ingår i kursavgiften?

För certifierande kurs IRL: Allt du behöver! Lunch, fika, kaffe, trevliga kurskamrater, kursmaterial och förstås en möjlighet att skriva certifieringsprovet på en tid som passar dig.

För certifierande kurs online: Lunch och fika får du tyvärr ordna själv, men en bra kurs, kursmaterial och förstås en möjlighet att skriva certfifieringsprovet på en tid som passar dig ingår alltid!

---

För icke-certifierande kurs IRL: Allt du behöver! Lunch, fika, kaffe, trevliga kurskamrater och kursmaterial fixar vi!

För icke-certifierande kurs online: Lunch och fika får du tyvärr ordna själv, men en bra kurs och kursmaterial ingår alltid!

---

För ALLA kurser: Uppföljnings-session (se ovan) där kursdeltagarna kan nätverka och utbyta tips och tricks.

Erbjuds det rabatter om flera personer från samma företag går på kursen samtidigt?

Ja, vi ger rabatt om man är flera från samma företag. Kontakta oss om det antingen via meddelanderutan i anmälan eller via mail på hello@onbird.se

Vilka tekniska krav behövs för online kurser?

Onbirds kurser ges oftast via Microsoft Teams. För att kunna tillgodogöra dig innehållet bör du därmed ha en stabil internetuppkoppling.

Hur erhåller deltagaren ett certifikat eller diplom?

Du skriver ett prov via den certifierande organisationen. Om du får godkänt på ditt certifieringsprov kommer du att få certifikatet skickat till dig. Du får provresultatet så fort du skrivit klart provet.
För kurser utan certifiering eller diplomering kan du ändå få ett kursbevis på begäran.

När faktureras kursavgiften?

Normalt fakturerar vi efter kursavslut.

Blir det bindande när jag skickar in en platsförfrågan?

Om det finns plats på kursen kommer vi att be dig fylla i kompletterande uppgifter. När du fyllt i dessa räknas detta som en bindande anmälan.​

Finns det någon form av kundsupport tillgänglig efter kursen?

Om du har tekniska frågor gällande ev certifieringsprov så hänvisar vi till den aktör som ansvarar för provplattformen. Om du har frågor gällande kursen eller uppföljningar av den så svarar vi jättegärna själva!

Kan man köpa presentkort på utbildningar?

Ja, det går bra. Hör av dig till hello@onbird.se, så löser vi det!

Gör en platsförfrågan

Kursen hålls över två dagar online eller IRL i centrala stockholm (detaljer nedan). 

 • Pris: 20 700 kr (exkl moms)
onbird_boka_plats

Om Onbird

På Onbird tror vi på några enkla saker. Vi tror att organisationer idag sitter på en mängd outnyttjade förmågor. Enkelhet strävar vi alltid efter. Vidare tror vi på att man först måste definiera vilket problem som man vill lösa innan man definierar lösningen. Slutligen upplever vi att vi skapar mest värde åt våra kunder när vi hjälper dem att själva utvecklas och hitta lösningen.

Utifrån det har vi utvecklat en portfölj av tjänster, produkter och utbildningar som vi använder för att hjälpa våra kunder. I portföljen finns kunskap, produkter och lösningar baserade på kända ramverk. Men ramverken kan aldrig vara lösningen eller målet. De kan bäst användas som ett medel för att nå målet. Ibland kallar vi detta för ett ”agnostiskt perspektiv eller förhållningssätt” till ramverk.

Bland våra kunskapsområden erbjuder vi kompetens inom Agile, DevOps, Lean IT och ITSM och ingen av dessa är alltså slutmålet.

Som ett exempel visar vi några utvalda kunder som vi har arbetat med tidigare:

Adlibris logo

Mer om kursen

Kursens innehåll

 •  Grundläggande förståelse för Lean som verksamhetsstrategi och tillämpningen av det inom IT.
 • Träning med hur att identifiera slöseri i organisation, leveranser och processer.
 • Kaizen-metodik via diagnos, förbättring och implementering.
 • Gruppövningar med fokus på hur ni applicerar Lean-IT i vardagen.
 • Lean IT:s samspel med andra ramverk såsom ITIL, Agile, Scrum, Project Management och PM3.
 • Strukturering av värdeskapande och icke-värdeskapande arbete.
 • Analysverktyg för att utvärdera organisationens intjänandeförmåga.
 • Lean IT Foundation Examination och Certifiering

Mer om för vem

Lean IT-ramverket lämpar sig i både mindre och stora IT-organisationer. Ytterligare är det ett utmärkt sätt att vidareutveckla ITIL/IT Service Management eller agilt– och DevOps-processarbete som pågår i organisationen.

Kursens primära fokus är maximerat kundvärde med minimerat slöseri. På så vis lämpar kunskapen sig på bred front inom IT, där ledare av förändring såsom lednings-, projekt- och utvecklingsresurser drar maximal nytta.

  Kursinformation Lean IT Foundation

  • Lean IT Foundation kursen består av 15 kurstimmar över fyra halvdagar (3,5h/tillfälle). Kurstillfällen sprider vi oftast över fyra förmiddagar och under två sammanhängande veckor.
  • Kursen inkluderar en Lean IT Foundation examinationsvoucher.  Du bokar tid för examination när du är redo efter kursen.
  • Kursmaterial levereras digitalt före kurstillfället. Material och examination erbjuds på engelska – kursen levereras på svenska (om inte annat anges).
  • Då antalet platser är begränsat gäller först till kvarn. Inga förkunskaper krävs. 

  Onbirds utbildning i Lean IT var en fantastisk investering av min tid. Kursen gav inspiration, praktiskt stöd, nytta direkt i vardagen samt en massa Kaizen!

  Anna Wester

  Manager Business Development IT, LKAB

  Onbirds kursledare är erfarna Lean-coacher och får återkommande högsta poäng vid kursutvärderingar. De är ackrediterade för Lean IT  via APMG.
  Kursinnehåll är utformad  med internationellt erkänd certifiering via APMG.

  Om Lean IT

  Lean IT är appliceringen av Lean-principerna på en IT-leverans som inte i första hand är baserad på systemtuveckling. Metoden har utvecklats för IT-organisationer och är väl integrerad med andra metoder inom IT såsom Agile, DevOps och ITIL. Med stöd av verktyg, principer och praxis från Lean IT kan IT-organisationer häva sin leverans till kortare ledtider, mindre waste och nöjdare kunder.

  Lean IT betonar ett nytt sätt att tänka på sin IT-leverans, grundad i fem nyckelprinciper:

  • Customer value – hjärtat i vår IT-leverans.
  • Value stream – processkedjan som i sin helhet levererar värde.
  • Flow – optimalt flöde med minimalt slöseri
  • Pull – fokus på efterfrågan (ej utbud).
  • Perfection – ständig förbättring.
  Share This