Birdbrev juni 2021

av | jun 20, 2021 | NYHETER

Produktägarens fem fallgropar
(och hur man ska tänka för att undvika dem)

 Som en nyttig avslutning på veckan och uppstart på valborgsfirandet passade Martin och Jeff på att hålla ett webinarium riktat mot en av våra favoritroller: den agila produktägaren. Webinariet behandlade fem vanliga fallgropar som produktägaren tyvärr gärna faller i samt några tips och tricks för vad man ska göra för att undvika dem (eller ta sig ur om man redan fallit i). Om du inte var där eller vill se det igen, https://onbird.se/webinar-fallgropar-agila-produktagare/

Årets Sommargåva

Vi vill rikta ett stort tack till alla våra kunder och anställda genom att skänka pengar till Majblomman. Året som passerat har drabbat utsatta barn hårt och vi har därför valt att stötta Majblommans arbete mot barnfattigdom i Sverige.

Gratis Agil pysselbok!

Under det dryga år vi nu jobbat hemma nära våra familjer, har det visat sig klurigare än vi trott att se till att få vara ostörda, åtminstone den tid vi sitter i möte. På Onbird har vi alla stor erfarenhet av småbarn, så vi satte ihop en pysselbok – perfekt för det där sista mötet på eftermiddagen där arbetsdagen kan avslutas på ett bra sätt.

Eftersom vi inom Onbird brinner för bland annat det agila förhållningssättet till saker och ting kommer här en första version av Onbirds Agila Pysselbok! Massor med bra begrepp, färgläggningsvänliga bilder och kluriga pyssel, allt med ett agilt tema!

Ladda hem den här.

Refinement

En vital del av cykliskt arbete är att skapa tydliga och väl avgränsade planeringar för varje iteration. Det är lätt att planeringstillfällena blir långa och energikrävande och för att minska risken för detta bör man applicera något som alla förmodligen redan hört talas om: ”Backlog Refinement”. Just det, alla vet vad det är, men det är faktiskt långt ifrån alla som använder detta verktyg. 

För att förenkla begreppet, skrev Jeff en kort lathund som tar dig igenom vad du ska tänka på för att få till riktigt effektiva refinement-sessioner. Artikeln hittar du här. 

LIA – Lärande i Arbete

Egentligen sysslar vi ju alla med LIA dagligen, eftersom vi förhoppningsvis lär oss nya saker även på jobbet. I just detta fall syftar det dock på den praktiska del av utbildningen som ingår om man går en yrkeshögskola. På Onbird jobbar vi en hel del med YH i form av utbildare och ledningsgruppsmedlemmar och då faller det sig förstås naturligt att även ta sig an de studerande när de ska ut på praktiska äventyr.

Från maj och fram till mitten av november kommer vi att vara förstärkta med en alldeles egen LIA-studerande: Karin Bjurn. Karin kommer att följa oss så mycket det är möjligt i våra uppdrag och kommer även att göra en del eget arbete under denna tid.

Varmt välkommen Karin!

(Arbets)livet efter Lockdown?

Under våren påbörjade vi en undersökning för att ta reda på hur branschen ser på hur livet kommer att te sig när vi – förhoppningsvis under hösten – kan påbörja återtåget till ett ”vanligt” liv igen. Men vad innebär ett ”vanligt” liv? Kommer det skilja sig från det ”vanliga” liv vi hade innan pandemin satte igång sina härjningar? Det vill vi ta reda på!

I skrivande stund har vi inte riktigt ännu råd att fullt ”andas ut” avseende COVID-19. Men vi ser fler och fler positiva tecken på en ny verklighet efter lockdown. Onbird tänkte blicka lite framåt med er hjälp – vi undrar hur du ser på (arbets)livet efter lockdown.

Svara på fem snabba frågor i nedanstående länk. Resultatet delar vi med oss av som hoppfull (hoppas vi) start på hösten!
Till undersökningen.

Certifierad Produktägare
– nya kurstillfällen under hösten

Med tanke på att över 100 deltagare trotsade valborgsfirandet för att höra oss prata mer om rollens potentiella fallgropar kan vi med kött på benen säga att det behövs tillfällen att dryfta och förkovra sig i produktägarrollen. Den ÄR komplex och många produktägare är inte helt säkra på vilka mandat och platser de kan och ska kräva för att kunna göra den agila processen så lättrörlig som möjligt.

När du går kursen Certifierad Produktägare hos oss på Onbird, får du inte bara en massa bra kunskaper, global certifiering och verktyg utan även ett fint kontaktnät av andra produktägare. Diskussionerna kan och bör fortsätta även när du är tillbaka på jobbet!

Vi har öppnat upp för tre nya tillfällen att gå denna kurs i höst. Kolla in kurssidan och skicka iväg en anmälan!

Slutligen

Än en gång visar Tobbe upp sin discgolf-ekvilibrism, med att nu kunna sätta en HIO (Hole In One) på CV:t.

Med detta önskar vi på Onbird en trevlig sommar och hoppas att vi möts igen i höst!

/Nathalie, Torbjörn, Jeff, Martin och Karin.

Julgåva till UNICEF

Julgåva till UNICEF

Birdbrev juni 2021 av ONBIRD | jun 20, 2021 | NYHETER Året 2022 har inte varit ett helt vanligt år. Både i omvärlden och i vårt eget land har det skett mycket som påverkar oss, i såväl de privata som professionella delarna av våra…

Tema kick-off

Tema kick-off

Birdbrev juni 2021 av ONBIRD | jun 20, 2021 | NYHETER Förberedelser är A och O Vi på Onbird jobbar ofta i workshops och på olika kick-offer med olika organisationer. Genom åren har vi haft grupper inom offentlig såväl som privat sektor – små…

Birdbrev juni 2022

Birdbrev juni 2022

Birdbrev juni 2021 av ONBIRD | jun 20, 2021 | NYHETER Snart är det sommarlov - men inte för alla! Vi på Onbird vill tacka alla våra kunder och härliga människor vi träffat, coachat, utbildat och lärt oss av under våren. Tyvärr har inte…

Författare
ONBIRD

Kostnadsfri rådgivning

Vill du prata med oss för en kostnadsfri rådgivningssession kring era behov/utmaningar? Kontakta oss genom formuläret nedan!

Share This