Birdbrev maj 2021

av | maj 11, 2021 | NYHETER

8 forms of waste

Många känner igen Leans fokus på eliminering av waste/slöseri. Inom Lean production (tillika ramverk såsom Agile, DevOps och nu i version 4 av ITIL) pratar man mycket om att eliminera waste för att öka värde och effektivitet i leverans. För att kunna eliminera waste bör vi också kunna identifiera det först – vet du vilka de 8 formerna av waste är?

Jeffrey har ett tips på hur du lättare kan lära dig och komma ihåg waste-typer. 4 min-läsning och en lathund. Läs nu – no time to waste!

Lean IT and the 8 forms of waste

5 frågar om hur du ser på arbetslivet efter lockdown

Vår ödmjukhet inför och tacksamhet för sjukvård samt sjukvårdens personal har fått en helt ny dimension 2020-21. Vaccineringen mot Covid-19 är i full gång och vi börjar att se en liten ljusglimt i slutet av denna pandemitunnel!

I skrivande stund har vi inte riktigt ännu råd att fullt ”andas ut” avseende Covid19. Men vi ser fler och fler positiva tecken på en ny verklighet efter lockdown. Onbird tänkte blicka lite framåt med er hjälp – vi undrar hur du ser på (arbets)livet efter lockdown?

Svara på fem snabba frågor i nedanstående länk. Resultatet delar vi med oss av i nästkommande Birdbrev.

Death by PowerPoint

Tokigt hur PowerPoint är både ett fantastiskt verktyg OCH kan samtidigt fullständigt döda en utbildning eller presentation. Ni som känner oss vet väl att vi minimerar/undviker PowerPoint – Don McMillan påminner oss varför med ett och annat skratt:

Är du bara ännu en person med en åsikt?

Kvalitetsgurun Deming sa en gång att ”om du inte kan mäta din process och ditt arbete så är du bara ännu en person med en åsikt”.

Mätning är ett svårt ämne och speciellt när vi pratar mätning inom IT. Lätt hamnar vi i en röra – vi mäter för mycket, mäter för kontroll, mäter fel sak, mäter för mätnings skull… Eller så mäter vi inte alls och finner oss istället i ett (virtuellt) rum av många åsikter.

Vad är en effektiv leverans? Och vilka är fallgroparna vi kan trilla ner i när vi mäter IT-leveranser? Torbjörn har lagt pannan i djupa veck och försökt reda ut begreppen https://onbird.se/mata-effektiv-leverans-inom-it/

Förvirrande DevOps

Det här med DevOps, det är ju lite förvirrande? Vad är det egentligen? Är det ett verktyg, är det automation eller en roll? Eller bara något krångligt?

Vi har försökt göra det mer lättförstått och tillgängligt. Jeffrey har skrivit en bra sammanfattning i ett lättläst format som vi rekommenderar er att ta en titt på. I texten får du veta mer om bakgrunden till DevOps, vilka problem DevOps löser, vad det består av och hur man kan komma igång på ett bra sätt. Det finns också några enkla och bra tips för att undvika fallgropar samt hur man kan följa upp sin utveckling mot mer DevOpsig leverans.

Detta är DevOps, en grundläggande sammanfattning

Glöm inte att följa oss på Linkedin

Följ oss gärna på Linkedin för nya bloggposter, tips på intressanta länkar, samt allmänt utvecklande och spännande kring IT management och ramverk.

Kanban, är det kul?

En av de viktigaste aspekterna av flödesorienterat arbete är att visualisera arbetet. Ofta hör vi ordet Kanban och ibland träffar vi kunder som gått från ”scrum till kanban”. Men vad är Kanban? Hur fungerar det? Och är det tillämpligt för andra än agila team? Vår kollega Martin reder ut och förklarar på ett lättfattligt sätt.

Kanban och Visual Management

Lean IT kurstillfälle

Vill du lära dig mera om waste, Kanban och Lean så kan vi tipsa om kommande Lean IT Foundation-utbildningar som är på gång. Praktisk nytta för vardagen och en certifiering på köpet!

https://onbird.se/lean-it-foundation/

Till nästa gång – keep the flow going!

//Nathalie, Torbjörn, Jeff och Martin

 

Julgåva till UNICEF

Julgåva till UNICEF

Birdbrev maj 2021 av ONBIRD | maj 11, 2021 | NYHETER Året 2022 har inte varit ett helt vanligt år. Både i omvärlden och i vårt eget land har det skett mycket som påverkar oss, i såväl de privata som professionella delarna av våra…

Tema kick-off

Tema kick-off

Birdbrev maj 2021 av ONBIRD | maj 11, 2021 | NYHETER Förberedelser är A och O Vi på Onbird jobbar ofta i workshops och på olika kick-offer med olika organisationer. Genom åren har vi haft grupper inom offentlig såväl som privat sektor – små…

Birdbrev juni 2022

Birdbrev juni 2022

Birdbrev maj 2021 av ONBIRD | maj 11, 2021 | NYHETER Snart är det sommarlov - men inte för alla! Vi på Onbird vill tacka alla våra kunder och härliga människor vi träffat, coachat, utbildat och lärt oss av under våren. Tyvärr har inte…

Författare
ONBIRD

Kostnadsfri rådgivning

Vill du prata med oss för en kostnadsfri rådgivningssession kring era behov/utmaningar? Kontakta oss genom formuläret nedan!

Share This