Birdbrev maj 2021

av | maj 11, 2021 | NYHETER

8 forms of waste

Många känner igen Leans fokus på eliminering av waste/slöseri. Inom Lean production (tillika ramverk såsom Agile, DevOps och nu i version 4 av ITIL) pratar man mycket om att eliminera waste för att öka värde och effektivitet i leverans. För att kunna eliminera waste bör vi också kunna identifiera det först – vet du vilka de 8 formerna av waste är?

Jeffrey har ett tips på hur du lättare kan lära dig och komma ihåg waste-typer. 4 min-läsning och en lathund. Läs nu – no time to waste!

Lean IT and the 8 forms of waste

5 frågar om hur du ser på arbetslivet efter lockdown

Vår ödmjukhet inför och tacksamhet för sjukvård samt sjukvårdens personal har fått en helt ny dimension 2020-21. Vaccineringen mot Covid-19 är i full gång och vi börjar att se en liten ljusglimt i slutet av denna pandemitunnel!

I skrivande stund har vi inte riktigt ännu råd att fullt ”andas ut” avseende Covid19. Men vi ser fler och fler positiva tecken på en ny verklighet efter lockdown. Onbird tänkte blicka lite framåt med er hjälp – vi undrar hur du ser på (arbets)livet efter lockdown?

Svara på fem snabba frågor i nedanstående länk. Resultatet delar vi med oss av i nästkommande Birdbrev.

Death by PowerPoint

Tokigt hur PowerPoint är både ett fantastiskt verktyg OCH kan samtidigt fullständigt döda en utbildning eller presentation. Ni som känner oss vet väl att vi minimerar/undviker PowerPoint – Don McMillan påminner oss varför med ett och annat skratt:

Är du bara ännu en person med en åsikt?

Kvalitetsgurun Deming sa en gång att ”om du inte kan mäta din process och ditt arbete så är du bara ännu en person med en åsikt”.

Mätning är ett svårt ämne och speciellt när vi pratar mätning inom IT. Lätt hamnar vi i en röra – vi mäter för mycket, mäter för kontroll, mäter fel sak, mäter för mätnings skull… Eller så mäter vi inte alls och finner oss istället i ett (virtuellt) rum av många åsikter.

Vad är en effektiv leverans? Och vilka är fallgroparna vi kan trilla ner i när vi mäter IT-leveranser? Torbjörn har lagt pannan i djupa veck och försökt reda ut begreppen https://onbird.se/mata-effektiv-leverans-inom-it/

Förvirrande DevOps

Det här med DevOps, det är ju lite förvirrande? Vad är det egentligen? Är det ett verktyg, är det automation eller en roll? Eller bara något krångligt?

Vi har försökt göra det mer lättförstått och tillgängligt. Jeffrey har skrivit en bra sammanfattning i ett lättläst format som vi rekommenderar er att ta en titt på. I texten får du veta mer om bakgrunden till DevOps, vilka problem DevOps löser, vad det består av och hur man kan komma igång på ett bra sätt. Det finns också några enkla och bra tips för att undvika fallgropar samt hur man kan följa upp sin utveckling mot mer DevOpsig leverans.

Detta är DevOps, en grundläggande sammanfattning

Glöm inte att följa oss på Linkedin

Följ oss gärna på Linkedin för nya bloggposter, tips på intressanta länkar, samt allmänt utvecklande och spännande kring IT management och ramverk.

Kanban, är det kul?

En av de viktigaste aspekterna av flödesorienterat arbete är att visualisera arbetet. Ofta hör vi ordet Kanban och ibland träffar vi kunder som gått från ”scrum till kanban”. Men vad är Kanban? Hur fungerar det? Och är det tillämpligt för andra än agila team? Vår kollega Martin reder ut och förklarar på ett lättfattligt sätt.

Kanban och Visual Management

Lean IT kurstillfälle

Vill du lära dig mera om waste, Kanban och Lean så kan vi tipsa om kommande Lean IT Foundation-utbildningar som är på gång. Praktisk nytta för vardagen och en certifiering på köpet! https://onbird.se/lean-it-foundation/

Till nästa gång – keep the flow going!

//Nathalie, Torbjörn, Jeff och Martin

 

NYHETER
Utbildning glädje
Birdbrev maj 2022

Birdbrev maj 2022

Vår webinarserie ”Vi blev agila, men inte bättre” fortsätter – vi droppar en ny episod i maj!  Save the date! 25 maj klockan 08:15 - 09:00  Teamen blev agila, men vad hände med dem runt teamen? Den här gången kommer vi titta närmare på hur ledare (både inom...

NYHETER
Utbildning agilt
Birdbrev feb 2022

Birdbrev feb 2022

6 tips för att skapa en lärande kultur De agila metoderna har lärt många av oss hur viktigt det är att ha "rätt" mindset - vi vill vara utforskande, testa hypoteser och ta in ny data för att bekräfta att vi valde rätt alternativt fel väg framåt. Detta forskande och...

NYHETER
julgåva2021
God jul från Onbird 2021

God jul från Onbird 2021

Som vanligt vill vi tacka våra kunder för att vi fått chansen att hjälpa dem även 2021 med en gåva till välgörande ändamål. Flera av oss har genom vänner och bekanta dessvärre kommit i kontakt med barncancer så därför har vi valt att skänka pengar till...

Share This