Världens mest kända katastrofprojekt?

av | maj 4, 2018 | DEVOPS

Boken The Phoenix Project introducerar oss till DevOps och Lean IT

The Phoenix Project är boken om en utsatt IT-chef som blir inkastad i ett katastrofprojekt: The Phoenix Project. Boken är en intressant och icke-teknisk läsning för dagens ledare som vill få insikt i utmaningen med balansen IT och affärsverksamhet. Med första utgåva 2013 är boken en storsäljare och även erkänd som tidig och viktig litteratur i IT-rörelserna DevOps och Lean IT.

Skriven som en roman, återger The Phoenix Project klassiska problemställningar som de flesta verksamhets- och IT-ledare känner igen:

  • Hur använder vi IT för att transformera vår affär?
  • Hur kan jag som icke-tekniker förstå och kommunicera med vår IT-avdelning?
  • Hur balanserar vi kritiska projekt med operativ IT och utveckling med drift?
  • Vad har IT med människor och ledarskap att göra?
  • I boken är Bill Palmer IT-chefen på Parts Unlimited, en leverantör av bildelar. Verksamheten är utsatt för hård konkurrens och har valt att satsa på sitt “Phoenix Project” som räddning. Ja, ni har hört det förr – “…med hjälp av projektet och ny teknik kommer Parts Unlimited återställa lönsamhet och hävda sin plats som världsetta…”.

I inledningen träffar vi Bill där projektet har försenats, vardags IT är dränkt i återkommande incidenter och ett flertal ledare har sagts upp på grund av styrelsens missnöje. Bill kastas motvilligt in som chefen som ska återskapa balans samt leda Phoenix i hamn.

Till skillnad från typisk managementlitteratur eller teknisk rådgivning ger berättelsen ett annat, mera realistiskt och mänskligt perspektiv. Vi träffar:

  • Flaskhals Brent, den enda som kan strategiska kodförändringar i projektet och samtidigt den enda som kan hantera brinnande incidenter i drift.
  • En flerårig teknikskuld som ledningsgruppen anar men inte kan greppa.
  • En COO som upprepade gånger skriker sig till första plats i supportkön.
  • Ett ITIL program som snurrar CAB-medlemmar in i en dimma av byråkrati.
  • En låsning i kommunikation mellan IT och ledningsgruppen som tvingar Bill att säga upp sig.

Naturligtvis, och i enlighet med amerikanska hjältesagor, så har vi också besvärliga kollegor, konsulter som skurkar, känsloladdade scener och ett lyckligt slut.

Tema

Bokens tema av DevOps och Lean IT ger också nyttiga tips och kontext. IT:s arbete planeras med hjälp av synliga Kanban-tavlor och Change Walls vilket därmed ger kontroll över reaktiva och proaktiva förändringar. Flaskhalsar som Brent skyddas först och sedan därefter manageras medvetet för att sprida hans kunskap och eliminera begränsningen.

Bill och hans IT-grupp får sakteligen rätsida på sin dialog med verksamheten med hjälp av synliggjorda Value Streams. Och självklart (spoiler alert!) blir Phoenix-projektet till slut en framgång för IT och Parts Unlimited.

The Phoenix Project is a great way to get non-technical managers to understand what developers do. Every person involved in a failed IT project should be forced to read this book.

Tim O'Reilly

Founder & CEO, O'Reilly Media

Trots ovanstående utveckling av tips gör boken egentligen inget försök till att vara en instruktionsmanual. Författarna har dock följt upp The Phoenix Project med ett flertal praktiska böcker i ämnet, bland dem The Visible Ops Handbook, The DevOps Cookbook samt The DevOps Handbook.

Tankeväckande och underhållande, The Phoenix Project är rekommenderad läsning för dagens ledare. För den som vill fördjupa sig inom IT-förändring, DevOps och Lean IT är den också en bra startpunkt.

Länkar

Bli en projektmedlem av The Phoenix Project för några timmar i vår affärssimulering.

The Phoenix Project som del av DevOps utbildning, DevOps in2Days.

Boken The Phoenix Project hos Adlibris.

Boken The Phoenix Projekt hos Bokus.

The Phoenix Project är utgiven på engelska av IT Revolution Press. Författarna är Gene Kim, Kevin Behr och George Spafford.

Nedbrytning av arbete - hur?

Nedbrytning av arbete - hur?

Världens mest kända katastrofprojekt? av Jeffrey Schmitz | maj 4, 2018 | DEVOPS Inledning När vi på Onbird ombeds hjälpa en kund med struktur för planeringsarbete, så är det ofta i själva verket steget innan - nedbrytningen av arbetet - som är utmaningen. Ett…

CIO-utmaningar 2024

CIO-utmaningar 2024

Världens mest kända katastrofprojekt? av Jeffrey Schmitz | maj 4, 2018 | DEVOPS I takt med att den digitala transformationen accelererar, blir IT alltmer kritiskt för företagens framgång. Trots detta finner sig CIO:er och IT-avdelningar ofta på efterkälken när det gäller deras deltagande i…

Författare
Jeffrey Schmitz

Arbete med förändringsledning och ledarskapsutveckling tycker jag är roligt och viktigt. Det bästa jag vet är att bidra till en "a-ha-upplevelse". Favvo-verktyg är färgpennor och ett blädderblock för att driva kreativa workshops. Certifieringslistan innehåller en blandning av ITIL, Agile/Scrum/SAFe, Lean IT, DevOps m.m. Läs mer om Jeffrey

Kostnadsfri rådgivning

Vill du prata med oss för en kostnadsfri rådgivningssession kring era behov/utmaningar? Kontakta oss genom formuläret nedan!

Share This